уторак, 25. август 2015.

Stiglo u "Knjižaru S"


MAJA VOLK „KOTLIĆI SU U PAKLU, U RAJU NEMA KUVANJA“

Maja Volk je žena koja je uspjela da se izbori sa opakom bolešću, sa rakom grla.
Knjiga sadrži recepte za spremanje hrane.
Reč autorice:
Ovdje se neću previše baviti pitanjem zašto treba pročitati „Kotlići su u paklu" a treba. Ne samo da je poželjno, nego je i neophodno, jer je autorka sada trajno zdrava žena koja hoda, zahvaljujući činjenici da je sama (doslovno) shvatila da ,,U raju nema kotlića". Iz ovoga proizilazi zaključak da je Maja, i metaforički i doslovno rečeno, bila mrtva žena koja hoda, ali i da je sada živa da življa ne može biti. Svakako i da hoda. Dugim koracima. Toliko o „Kotlićima". Ipak je lirika nekako prostor u kome se osjećam „udobno", te ću se nadalje baviti isključivo Majinom lirikom.
Maja piše jasno koristeći riječi krajnje precizno. Na momente se čak stiče utisak da škrtari na riječima. Ne razbacuje ih. To nikako ne znači da njena misao, njene raskošno prosute emocije, nisu zaokružene ili da su nedorečene. Naprotiv. Na ovaj način ona postiže da je njena poezija dobija neki čudno opor „ukus", neku čudnu zgusnutost. Njene pjesme dobijaju na zamahu, snazi, često i na jetkosti, po nekada postaju toliko bolne da se teško podnose. Stoga predlažem oprez kod čitanja, neophodno je čuvati se, jer nije nemoguće da pogodi pravo u pleksus. Ako mi neko od čitalaca ne povjeruje, biće dovoljno da pročita makar jednu pjesmu, na primjer pjesmu „Deset godina braka".

500 din


NAJNOVIJI VELIKI ATLAS SVETA

"Veliki ATLAS svjeta", tekst dra Jakoba Medeveda "Svet u reci i slici", u formi enciklopedije, 400 stranica velikog formata, pored geogafskih karti, mnogo interesntnog sadržaja za školu, ali i za hobi, informisanje i zabavu, pogodan za sve uzraste..

800 diin




 IVAN BAČIĆ „KRVAVO ZELENO“

Fiktivna radnja romana se većim delom odvija u Kuli, rodnom mestu autora, a priča je oblikovana oko života slikarskog wunderkinda Strahinje Vukića, njegovog prijatelja Milana Mišića i njima bliskih ljudi. Akcenat je stavljen na varvarske uslove u ratom pogođenoj Jugoslaviji u kojima su slikar i njegov prijatelj odrastali i stasali u ljude. Iako se njihovi životi nakon jednog događaja razilaze, njihova sudbina se ne razlikuje mnogo, baš kao ni sudbina većine pripadnika njihove generacije, koji su sebe pronašli upleteni u mrežu beznađa, nemaštine, otuđenosti iz koje je svako na svoj način pronašao izlaz ili nije.
Autor je roman posvetio svom pokojnom ujaku, a u posveti, između ostalog kaže: „U znak sećanja na svog ujaka, Zoltana Prella, da se njegovo ime nikada ne zaboravi, a ujedno u znak svih čiji su životi upropašteni u prašumskim uslovima života ovog podneblja, napisao sam roman Krvavo zeleno.“ Ako bi se motivacija za pisanje romana mogla tražiti isključivo na jednom mestu, onda je ono navedeno u citatu iznad.
Kula i njena okolina, ponajviše Crvenka, u romanu su opisane po detinjim sećanjima autora, ali i u zrelijim sećanjima

500 din


KOĐO VANGORSKI „GOLDBERG I ROZALINDA“

Mada naizgled Goldberg i Rozalinda nije ništa drugo, već jedna pravolinijska, naivna, pa čak i skaradna ispovest pomalo prituljenog mladog čoveka koji kuka nad onim najobičnijim, svakodnevnim iskustvima kakva su nas tobože ranjavala tokom odrastanja, ova knjiga nije ispovest o svakodnevnim stvarima, jer biti svedok kreiranja istorijskih desavanja, biti svedok masovnih ubistava, krvavih zlocina i demonstracije revolucionarne svesti jednog drustva, sve je drugo osim svakodnevnog, i to pogotovu za danasnjeg prosecnog citaoca.

500 din






LAZAR JANIĆ „KUĆA OBRASLA BRŠLJANOM“
Prvi deo trilogije „Oni su ovde sa nama“


Glavnog junaka romana „Kuća obrasla bršljanom“, Aleksu Lakića Lakija, autor Lazar Janić na prvi je pogled opisao kao vrlo kontroverznu ličnost. Vraća se iz inostranstva u pravo vreme da budzašto otkupi obezvređenu imovinu nekog društvenog preduzeća i beskurpulozno zloupotrebljava hiperinflaciju da bi je pretvorio u sopstveni lokal. Robu nabavlja koristeći sluđenost tranzicionih gubitnika. Prema mušterijama nastupa sa prezirom i nipodoštavanjem, a njegovo društvo čini polusvet opasno blizak beogradskom podzemlju.
Pa opet, isti taj Laki je čovek koji sanja. Sanja kuću obraslu bršljanom, kuću iz koje je pobegao još 1985-te po očevoj sahrani, kuću u koju nije smeo da se vrati. Svet po kome hodi postaje tek skrovište od užasnog zaveštanja što mu ga otac ostavlja. Verovao u kletve ili ne, poslušao je majku i ostao daleko od rodnog sela. Vrativši se iz potucanja po svetu, naseljava se u Beogradu 1993. godine.
Dve godine kasnije upoznaje ljubav svog života, Mariju Ranitijević. Nažalost, s njom se budi i staro prokletstvo. Nehotice, stižu u Lakićevo, gde u vanvremenskom obračunu ginu Marijina baka Magdalena, obdarena veštičjim moćima, ali i Lakijevi najrođeniji. Tek tada Laki spoznaje da je Marijina loza važna karika drevne kletve. Rastaju se, možda zauvek. Marija odlazi u Pariz.
Možda bi već i to bilo sasvim dovoljno za jednu napetu priču, ali daleko od toga da se pripovest tu završava. Lakijev prijatelj Mile Desertić počinje da sanja istu opustelu kuću, sustižu ga naizgled natprirodne nevolje, a Lakija kroz snove vodi tajanstveni dečak i upućuje ga na sve jasnije tragove, na sitnice koje će pokrenuti potragu i Lakija dovesti generacijama unatrag, sve do pretka s kojim je sve započelo. Jedino rešenje je sahraniti mošti njegovih nesrećnih žrtava. Da li će uspeti u svom naumu i samim tim spasiti svog najboljeg prijatelja i povratiti ljubav, saznaćete u ovom vrtoglavom romanu.

350 din

LAZAR JANIĆ „VEŠTIČJE LUDILO“
Drugi deo trilogije „Oni su ovde sa nama“


U drugom delu sage „Oni su ovde sa nama“, autor nas storijom „Veštičje ludilo“ vraća u prošlost porodice Lakić, ne bi li razjasnio zamršena pitanja ostavljena otvorenim u „Kući obrasloj bršljanom“.

Roman započinje izvodom iz “Letopisa Lakićke parohije”, paroha Nikodija Stefanovića. Kroz Letopise se upoznajemo sa životom Lakijevog pretka Aranđela Lakića i njegovog sina Alekse, od koga je prokletstvo, kako izgleda, i započelo. Laki stranicu za stranicom letopisa prati avanture svog pretka Alekse Lakića i njegovog vernog pratioca Vučka Lukovića. Međutim, u knjizi parohije Lakićke postoji skriveno mesto, koje Laki slučajno otkriva, gotovo istovremeno kad mu postaje jasno da je njegov prijatelj Milo, ne samo povezan sa prokletstvom, nego mu je najverovatnije i rođak.

I zaista, „Veštičje ludilo“ je svojevrsni letopis prokletstva familije Lakić. Tokom Lakijeve potrage i odmicanja po pisanijama Nikodija Stefanovića, sve je jasnija povezanost prošlosti sa dalekom budućnošću i roman lagano zaokreće ka trećem delu sage.

Prateći tragove iz letopisa i probijajući se kroz ponovljena snoviđenja, Laki shvata da njegova rodna kuća, za koju je verovao da je stožer drevnog prokletstva, u stvari nije izvorni dom Lakića. Proučavajući Letopise, otkriva da je Aranđelova kuća, uništena u požaru, bila locirana na brežuljku, podalje od kuće obrasle bršljanom. Iz pripovesti o Vukadinu Lukoviću, takođe delu zapisa koji prati, otkriva da je ulaz u prvobitni podrum obeležen.

Pa opet, možda „Veštičje ludilo“ i ne bi bila prava pripovest o kletvama i duhovima, da tu nije umešan Orhan Kalamperović, medijum, naizgled komičan lik i saradnik „Trećeg oka“ (sic!), posrednik između sveta živih i sveta mrtvih. On Lakiju kroz razgovore sa pokojnicima odaje dragocene informacije i najzad na videlo izlaze svi beočuzi komplikovane slagalice. Potraga se usmerava stotinjak metara dalje, vođena hrastom zasađenim rukom Vukadina Lukovića.

I naposletku, „Veštičje ludilo“ se završava hepiendom, otkrićem izvora zla, koje se kao zagonetka provlači kroz obe knjige ove sage. Pronalaskom originalnih zapisa Lazara Lakića, čoveka od koga je prokletstvo krenulo, sve se kristalizuje i upokojenjem mošti njegovih žrtava demon osvete nestaje, ali...

Da li je sve tako jednostavno? Jer, tajanstveni Lakijev vodič se još jednom pojavljuje, valjda tek da bi otvorio novu zagonetku: Kakve veze daleka budućnost može imati sa drevnim prokletstvom?

Pitanja, pitanja, pitanja... Ovo je knjiga prepuna pitanja.

Na neka je odgovoreno, a neka tek počinju da odjekuju u očekivanju odgovora!

350 din




LAZAR JANIĆ / STEVAN ŠARČEVIĆ „SAM, ISPOD ŠLJIVE“
Završnica trilogije „Oni su ovde sa nama“


Treći deo romana nas vodi trista godina u budućnost, tačnije u 2311. godinu. Svet je isparčan na nekoliko velikih geopolitičkih celina, među kojima se po izuzetnom blagostanju ističe Evropa, jedinstvena republika naseljena jednim narodom. Njeni stanovnici žive gotovo isključivo u megalopolisima. Čak i ako nisu zaposleni, uživaju visoke apanaže koje im omogućavaju luksuzan život. Poslove koje niko ne želi, obavljaju roboti i dolpengengeri, beslovesna klonirana čovekolika bića upravljana sistemima iz gradova. Negde na granicama Evrope vode se ratovi, o kojima se uglavnom zna preko herojskih saga emitovanih kroz mas-medije, ali to je na margini interesovanja zadovoljnih Evropljana.
U tom i takvom svetu, detektiv Milivoj Jovanović dobija zadatak da istraži krađu uređaja za putovanje kroz vreme, ali, takođe, i eliminiše kradljivca, nekadašnjeg agenta Međudimenzionalnog odseka (MDO) Anu Simonović, koja, izvesno, stoji iza zločina. Trag vodi van grada i on izlazi da bi otkrio da je svet mnogo drugačiji od onoga kakvim ga je zamišljao... Da stvari nisu onakve kakvim se izdaju, shvatiće ubrzo i drugi MDO agent, Aleksa Lakić, koji se otiskuje na vremensko putovanje u nameri da zaustavi odbeglu Anu Simonović, s kojom je bio u emotivnoj vezi.
Velika jurnjava po vremenskoj osi, jurnjava u realnom vremenu, Kremansko proročanstvo i neočekivana otkrića smenjuju se bez ikakve kontrole. U vrtoglavoj akcionoj priči mešaju se likovi iz različitih epoha tokom gotovo 500 godina, a super-agenti, žrtve genetskih manipulacija i tehnologija budućnosti sukobljavaju se na čvornim vremenskim petljama sadašnjosti i alternativnih budućnosti.

350 din





LAZAR JANIĆ „MISLI OČEŠLJANE VETROM“

Naziv ovog neobičnog dela, "Misli češljane vetrom", savršeno opisuje ono što ćete naći unutar korica jedne vrlo zanimljive knjige. Na prvi pogled čitaoca može zbuniti nedefinisana forma iskaza, jer se radi o nesortiranim mislima nastalim kao statusi po fejsbuku. Uglavnom se radi o aforizmima, donekle složenim u smislenu celinu, ali ima tu i nekoliko poetskih momenata, pa i nekoliko priča.
Ipak, postoji zajednički imenitelj svih ovih raznorodnih tekstova, a to je Janićeva žal za prošlošću. Nostalgična atmosfera neprestano upućuje na taj zaključak, čak i kada se radi o najžešćim žaokama kritički okrenutim prema svetu koji nas okružuje. Najsažetiji smisao i ideja ove knjige nalazi se u kreščendu, možda najsjajnije tačke ove zbirke, priče “Zdravo snovi, zbogom”:
“ Samo, zašto ja ne znam koji je danas datum…?
Samo, zašto ja ne znam gde se nalazim…?
Samo, zašto ja sada, u stvari, nisam više ja?!”
Ako bismo sudili po ovoj zbirci, mogli bismo zaključiti da je Janić izuzetno razočaran svetom koji ga okružuje. Niko tu nije pošteđen, ni prijatelji, niti ljubavnice bivše i buduće, o vladajućoj nomenklaturi da i ne pričam...
Čak je i deda mraz dobio svoje u jednoj od Janićevih satiričnih tirada.
I za kraj bih još dodao nešto vrlo neobično, što će upasti u oči svakome ko je pratio Janićev rad. U zbirci "Misli češljane vetrom" nejednom se pojavljuje Aleksa Lakić!
Za one koji ne znaju, dodaću da je Aleksa Lakić glavni junak Janićevog ključnog dela, trilogije „Oni su ovde, sa nama“.
Ne mogu, a da se ne upitam, ko je u stvari Aleksa Lakić? Radi li se o Janiću lično, pa bi u tom slučaju dogodovštine Alekse Lakića mogli podvesti pod svojevrsnu romantiziranu autobiografiju.
Ili je to samo njegov alter ego, ličnost koju je autor glorifikovao kao osobu koja bi želeo da bude?
Odgovor na to pitanje zna samo Lazar Janić, autor ovog interesantnog dela. Kakav god on bio, taj nedobijeni odgovor plete mrežu tajnovitosti oko autorovog stvaralačkog opusa.
I ko zna?
Možda je baš tako i najbolje.

350 din




Za one koji to još ne znaju: "Knjižara S" se nalazi u Subotici, Cara Lazara 32 (ulica paralelno sa Radijalcem), a radno vreme je od 15.00 do 21.00 časova. Telefon je (024) 571-306.
Knjige možete poručiti i pouzećem. Dovoljno je da nam na mejl design@tippnet.co.rs pošaljete spisak knjiga koje naručujete i svoju adresu, a mi ćemo Vam ih poslati otkupninom. Računajte na oko 200 dinara PTT troškova pri svakoj narudžbi.   

Нема коментара: