уторак, 16. септембар 2014.

DETALJNIJE O SF VEČERI


Beogradsko udruženje Fanovi naučne fantastike SCI&FI su organizovali "SF veče" u KC Nea Pangea, na kojem su govorili Goran Skrobonja, Vlada Vesović, Stevan Šarčević i Tihomir Jovanović – svi dobro poznati u žanrovskim krugovima. 



Tihomir Jovanović, sekretar SCI&FI-ja, je otvorio veče pričom o počecima žanra, proto-SF-u, a dvadesetak okupljenih je potom pisac i izdavač Goran Skrobonja uveo u ličniju storiju – o svom početku čitanja knjiga, stripova i gledanju filmova, kao i ulazak u fandom, davne 1982. godine kada je došao u "Lazar Komarčić" (tada društvo fanova SF-a). Na njegovu priču se nadovezao čuveni strip crtač Vlada Vesović svojim "putem u SF" koji je krenuo preko stripa (Politikin zabavnik i "Flaš Gordon"), što je, kako se ispostavilo, bio identičan slučaj i u slučaju Tihomira Jovanovića.

On je svoju priču nastavio vezano za razvoj SF-a kada je formiran kao žanr, ali i kada se u Americi razvija superherojska strip scena, ali i kada u predratnu Jugoslaviju stižu stripovi. Priča o domaćoj sceni 1960-tih i 1970-tih je navela Vesovića da ispriča kako su naročito 1970-te u celom svetu bile vreme dominacije SF-a u stripu, koji će lagano nestajati od kraja 1980-tih. Što se domaće scene tiče ispričao je da trenutno preko 30 autora radi za strane izdavače, a da je za takav razvoj scene bila presudna 2000. godina kada su na konkursu u Angulemu pobedili Goran Skrobonja i Dražen Kovačević sa "Točkom" (koji je bio SF), a iste te godine je u Francuskoj bio uspešan Aleksa Gajić, takođe sa SF stripom.

Stevan Šarčević, pisac iz Subotice, je apostrofirao da je na njega veliki uticaj imao zagrebački časopis Sirius, podsetivši na jedan više nego plodonosan period subotičkog fanzina Meteor. Priča se potom preselila na temu domaćih magazina, a pošto je u publici bio Boban Knežević, koji je bio umešan u mnogo toga, onda je zamoljen da ispriča kako je izgledao početak kluba "Lazar Komarčić", mada je publika dobila jedinstvenu priliku da detaljno čuje "šta je bilo pre" – priču o beogradskom klubu "Andromeda" osnovanom 1977. godine.


Нема коментара: