уторак, 18. децембар 2018.

SUMA SUMARUM 2018



   Kao i pred kraj svake godine, red je da svedem kog sam to vraga sve ovo vreme radio. Nažalost, ova godina nije bila naročito plodna i evo kako je izgledala:


 Kao prvo, u izdanju Argusa se pojavio roman „ŠEJTANOVE SENKE“ koji je (što bi moj drugar Tika rekao) mešavina tvrde naučne fantastike i antiutopije. Radnja je smeštena u ne tako daleku (2077 godina) i ne tako veselu budućnost. Priča deluje mračno proročki ako se uzmu u obzir dešavanja na međunarodnoj sceni. Evropa kakvu je sada znamo više ne postoji. Nije u pitanju raspad Evropske unije, niti vraćanje podeli iz hladnoratovskog perioda. Veliki deo Evrope je postao deo Turske imperije, a Francuska i jugozapadna Evropa su deo Zapadnog kalifata. Slobodni delovi Evrope su Ruska carevina i Tevtonska unija. Zaplet je potraga za sistemom navođenja balističkog projektila Alahova oštrica – AO 732 i prostorno vremenskog adaptera (PVA). PVA je posebno bitan jer se uz pomoć njega može ostvariti neka vrsta putovanja kroz vreme.

  Druga po obimu objavljena je novela (praktično mini roman) „GOSPODARI SNOVA“ u zagrebačkom SF časopisu „UBIQ“.

  „Gospodari snova“ su bili predviđeni za objavljivanje u vidu posebne knjige, ali je posle silnih zavrzlama najzad ipak publikovana na ovaj način. Što se radnje tiče, najkraće bi to zvučalo ovako: Niti je smrt konačna, niti je svet koji poznajemo jedina ravan postojanja, a tehnološka civilizacija je samo jedna od mnogih. Besmrtnost postoji i može se zaraditi služenjem Mračnom Gospodaru.

  Što se poezije tiče, objavljena su mi svega dva rada i to haiku ciklus „Godina“ u zbirci „ZVUK VODE i pesma „Letnji prozori“ u zborniku „PESNIK I ZEMLJOTRES

  Kratka priča „Biros“ je objavljena u zbirci priča „Sci Fi Udruženja“ pod nazivom „REGIA FANTASTICA 3“, a „Marija“, takođe kratka priča, objavljena je u zbirci priča o Golupcu „GVOZDENA KAPIJA“.

  Posebno me raduje što je moja priča „Dug je put kroz zemlju Sbiju“ uvrštena u novi broj kultnog niškog časopisa „Gradina“.

  Kao urednik i recenzent se pojavljujem u knjigama: “HORIZONTI STVARNOSTI & SMRT FENIKSA”, “MRTVE VODE”, “MAGIJA VASERNE – ZNAK RATA”, “PRIČE IZ LUCIDA”, “O ŽENKAMA I MUŽJACIMA”, “ČETIRI POGLAVLJA”, “RIVAL VEČNOSTI”, “EHO POSLEDNJE KLETVE” i u romanu Borza Zabora pod nazivom “KNJIGA”.



I to bi bilo sve za ovu godinu, ako zanemarim da sam se zbog sopstvene neprilagođenosti pravilima čopora, povukao iz svih virtualnih sastajališta fantastičara po svekolikom NET-u.





Ostaje mi još samo da vam svima poželim srećnu i berićetnu novu neoliberalnu 2019-tu godinu.








Нема коментара: