петак, 15. јул 2016.

Milovanović M. - PRIKAZ DOMAĆIH SF PRIČA IZ 1991. GODINE



(Kritika Miće Milovanovića mojih ranih radova iz 1991 godine)



ŠARČEVIĆ, STEVAN


"Nukleus", Meteor 49, januar 1991. ocena 0.0

Haotična priča, puna naivnih tvrdnji o genetici, atomskom ratu, itd...

"Nebo u očima", Meteor 51, februar 1991. ocena 2.5

Čovek u nekakvom bunilu stiže na rub provalije i tu ugleda "predivno biće, kakvo nikada nije mogao ni zamisliti, utelotvorenje apsolutnog mira i večite promene". U njenim očima video je zvezdano nebo i pošao prema njoj. Dok je padao osetio je dodir njene ruke, a zatim je prostor nestao. Sutradan su ga našli radnici i začudili se kako mu je lice ostalo netaknuto i na njemu zagonetan osmeh. Malo pretenciozno, ali zanimljivo, u okviru piščevih spisateljskih mogućnosti.

"Osvajači", Meteor 51, februar 1991. ocena 3.5

Zanimljiva kratka priča o tome da svi osvajači ne postaju osvajači iz želje za vlasti, već iz straha i želje da sebi nađu mir. Malo manje spisateljskih egzibicija i spuštanje priče u smireniji ton dalo bi joć bolji efekat.

"Ludi plesač" Meteor 54, 03/91, ocena 2.0

Priče ovog pisca sve više nalikuju na pesme u prozi, sa ritmičnim ponavljanjem pojedinih reči, nabrajanjem, sa naglaskom na slikovitosti, bredberijevskom atmosferom. Ipak sve je to nedovoljno izbrušeno, tako da opšti utisak ostaje poprilično okrnjen. Možda bi bilo bolje prvo savladati tehniku pripovedanja, pa tek onda brusiti stil. Talenat očigledno postoji.

"Lovac na glave", Meteor 59, ?/91, ocena 2.5

Eto, svet je pun koicidencija. Nepunih tri meseca po pisanju prikaza prethodne priče, stiže ova tipično akciona priča šurčićevskog tipa: daleka budućnost, mutanti, kažnjenička planeta, akcija, osvetnik, akcija, krv lipti, akcija...
Međutim, do izražaja dolazi upravo ono čega sam se plašio. Dok Šurčić svoju (ozbiljnu) prozu drži na čvrstoj uzici pravilnim izborom pripovedača, Šarčević luta sa jedne tačke gledišta na drugo, objašnjava, prelazi sa prvog na treće lice i gubi ritam akcije, onemogućava vezivanje za jedan lik, što je ravno smrtnom grehu kod ovakve vrste priča.

"Korak po korak", Meteor 61, ?/91, ocena 2.

Opet jedna pesma u prozi. Mrzim da ocenjujem i prikazujem pesme u prozi.

"Nema više", Meteor 64, ?/91, ocena 0.5

Ni uz najbolju volju u gomili opravdanih autorovih strahova ne uspevam da pronađem priču.


Нема коментара: