уторак, 22. септембар 2015.

STIGAO AVANGRAD Br. 19!

Pozivamo sve zainteresovane da navrate u "Knjižaru S" u Subotici, Cara Lazara 32 (ulica paralelno sa Radijalcem) i podignu besplatni primerak "AVANGRADA Br. 19.

Radno vreme je od 15.00do 21.00 časova, a.telefon (024) 571-306.

Devetnaesti broj lista za kulturu Avangrad između ostalog, donosi intervju sa književnicom Jelenom Lengold, mišljenja o odnosu krize i stvaralaštva (Ivana Peško, Vladimir B. Perić, Desya Lovorov, Zlatko Mušić, Oliver Milijić), te pregled novih knjiga (Ruku na srce Nenada Grujičića, Noćne vesti Dušana Mitane, Sedam razgovora sa H.L. Borhesom Fernanda Sorentina...).
Deo posvećen drami bavi se delom HalFlajf Filipa Vujoševića, a rubrika namenjana filozofiji umetnosti kao umetniku. Film je zastupljen tekstom koji analizira društvenu stigmu, zatim je tu tekst o životu i radu velikog glumca Radeta Markovića i nastavak priče o kinematografiji Trećeg rajha. Kodagain, Soft Moon, Blind Idiot God, Cannibal Ox, Benoit Pioulard, Kh’lulu, Sensartika nalaze se na stranicima namenjenim muzici. Ovaj broj bavi se i karakteristikama kalvarija u Vojvodini, a kroz esej meri vrednosti sadašnjice i bliske prošlosti. U novom Avangradu čitalac može pronaći i putopis o neobičnim posetama selima nedaleko od Zagreba. U literarnom sokaku Proesis zastupljeni su tekstovi o Kafki iz Dnevnika pisanog noću Gustava Herlinga-Gruđinskog i pesme Tadeuša Pajpera (u prevodu Biserke Rajčić).
Tu su i priče Ivana Potića, Marka Galića, Tanje Mlađen, pesme Slavka Malog, Slobodanke Živković, Sovjete Grubešić. Vizuelni prilozi stižu od Jelene Kršić (naslovna strana), Bojana Šimunovića, Momčila Bjekovića, Siniše Trifunovića...



Нема коментара: