среда, 23. април 2014.

SAOPŠTENjE POVODOM TREĆEG KONKURSA ZA NAJBOLjU SATIRIČNU PRIČU U OKVIRU FESTIVALA „NUŠIĆIJADA“


Na treći po redu konkurs za najbolju satiričnu priču u okviru četvrtog festivala „Nušićijada“ pristiglo je gotovo 150 radova iz zemlje i regiona (Bosna, Crna Gora, Slovenija). Na konkurs su se prijavili i autori iz Japana i Grčke, što je pokazatelj odjeka koji ovaj festival ima kao i pozicije koju on vremenom izgrađuje.

Žiri u sastavu Zoran Panović, glavni urednik lista „Danas“, Petar Arbutina, književni kritičar, Milena Jakovljević, doktorantkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu i Nemanja Glintić, master profesor jezika i književnosti, jednoglasno su doneli odluku o tri prvonagrađene priče.

Za najbolju priču konkursa izabrana je „Igra sfernih oblika“ mladog autora iz Novog Sada Danijela Aproa, koja predstavlja autentičan pogled na raspad Jugoslavije prelomljen kroz svest glavnog junaka i pripovedača, desetogodišnjeg dečaka, zagledanog u ključne događaje iz tog perioda u zanimljivom kontrapunktu: zenit jugoslovenske košarke i propast jugoslovenske države. Reč je o fragmentu romana u nastajanju pod nazivom „Telepapatija“.

Drugu nagradu osvojio je Dušan Varićak iz Beograda sa svojom pričom „Reč razdora“ koja na satiričan način uvodi temu besmislenih akademskih polemika i posledica koje one imaju na nauku danas, dok je treći dobitnik Stevan Šarčević iz Subotice sa svojom kontemplativnom satirom „Monstruozitet“.

Zbog kvaliteta radova koji su pristigli na ovogodišnji konkurs, odlučeno je da se proširi izbor najuspelijih priča, pa umesto dosadašnje prakse da zbornik sadrži deset priča, iduće godine biće štampano i objavljeno petnaest. U zborniku će se, pored nagrađenih, naći i sledeće priče:

- „Bionuklearistika na srpski način“ – Željko Kirćanski

- „Moj majstor“ – Perica Jokić

- „Preseljenje“ – Vladimir Bulatović

- „Trka na 365 dana“ – Ljiljana Bralović

- „Sekira“ – Dragana Ranđelović

- „To su bili dani“ – Franjo Frančić

- „Ljutić“ – Zoran Škiljević

- „Igre bez granica“ – Aleksandar Novaković

- „Iz dnevnika jednog srpskog trudbenika“ – Dejan Dimitrijević

- „Pisci okruglog stola“ – Marko Miljković

- „Estetsko čulo jednog cenzora“ – Miloš Folić

- „Pre ručka“ – Periša Armuš Beli

Kvalitet priča koje su pristigle na konkurs bio je na visokom nivou, odziv ove godine bio je najveći, što ukazuje na poverenje koje su autori ukazali ovom festivalu, a to posebno raduje sve one koji su njegovoj organizaciji učestvovali.

S obzirom na činjenicu da je festival postao itekako vidljiv na kulturnoj mapi Srbije, nadamo se da će se i sledeće godine satiričari i humoristi uključiti u festival i na taj način pomoći ne samo revitalizaciji satire kao žanra nego i ispitivanju njenih mogućnosti i njenom uključivanju u magistralni tok književnog stvaralaštva danas.


U Ivanjici, 31.8. 2013.

Članovi žirija

Zoran Panović
Petar Arbutina
Nemanja Glintić
Milena Jakovljević

Нема коментара: