четвртак, 24. април 2014.

Žiri odabrao priče za Refesticonovu zbirku ’’Prsten sa one strane sna’’

Danas je žiri Regionalnog festivala fantastične književnosti - Refesticon 2014 od 80 priča pristiglih na konkurs odabrao 29 koje će biti objavljene u zbirci pod nazivom ''Prsten sa one strane sna'' posvećenoj djelima Ćamila Sijarića istaknutog pisca porijeklom iz Bijelog Polja. Međunarodni žiri koji čine predsjednik Adnadin Jašarević pisac i organizator festivala u Zenici i članovi Mirko Grdinić pisac i organizator festivala u Pazinu, Dragoljub Igrošanac organizator festivala u Beogradu i Blaga Žurić književnica iz Bijelog Polja odabrao je deset priča iz Srbije, devet iz Hrvatske, osam iz Crne Gore i dvije iz Bosne i Hercegovine nakon nezavisnog bodovanja. Jedan od oganizatora festivala, direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović ističe da je prema komentarima članova žirija riječ o kvalitetnim pričama i da će zbirka sigurno biti dobro prihvaćena.
Regionalni festival fantastične književnosti Refesticon će se održati od 9. do 11. maja u Bijelom Polju. Osim promocije zbirke ''Prsten sa one strane sna'' promovisaće se i zbirke partnerskih festivala i to: ''Bosna srebrena'' festivala Tragovima bosanskog kraljevstva iz Zenice (Bosna i Hercegovina), ''Priče o zmajevima'' Festivala fantastične književnosti iz Pazina i ''Virus časti'' sa ovogodišnjeg Istracona (Hrvatska). Promovisaće se i partnerski festival Art Anima i izdanja Društva ljubitelja naučne fantastike iz Beograda. Planirana je i promocija nove zbirke priča Ćamila Sijarića koje će biti objavljene u sklopu festivala sa isključivo fantastičnom tematikom, zatim dva romana nominovana za nagradu Mali princ ''U kraljevstvu slova'' autorke Blage Žurić i ''Tamoiza'' autora Adnadina Jašarevića. U sklopu programa je planiran i omaž Ćamilu Sijariću na kome će govoriti prof. dr Sonja Tomović Šundić, književnici, novinari i članovi porodice. Posebna aktivnost je postavljanje spomen obilježja na rodnoj kući Ćamila Sijarića u Šipovicama. U nedjelju 11. maja nakon zvaničnog zatvaranja organizatori Refesticona i partnerskih festivala će se predstaviti na devetom Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.
Direktor radija je zahvalio žiriju na odgovornom i zahtjevnom dijelu posla koji su obavili i čestitao svim autorima čije će se priče naći u novoj zbirci. ''Veoma smo zadovoljni odzivom autora iz regiona i zahvalni smo svima koji su učestvovali i u ovogodišnjem konkursu. Pozivamo autore čije će priče biti objavljene da nam se pridruže na festivalu u Bijelom Polju i svim autorima čije priče ove godine nijesu dobile dovoljan broj bodova se zahvaljujemo na razumjevanju i pozivamo ih da učestvuju na konkursu i naredne godine'' dodao je Rabrenović.
refestikon-logo

Spisak odabranih priča:


Spiritus ubi vult spirat - Adrijan Sarajlija (Beograd)
Saćel Mijari najveći kovač - Davorin Horak (Zagreb)
Zeleni prstenovi - Slobodan Zoran Obradović (Bijelo Polje)
Zla krv - Anto Zirdum (Vitez)
Prsten Nevidim - Adnadin Jašarević (Zenica)
Prstenovi uskovitlanog vremena - Nenad Petrović (Beograd),
Prstenjak - Stjepo Martinović (Zagreb)
Kraljica - Stevan Šarčević (Subotica)
Gospodin T. - Milovan Lalović (Atina)
Prsten, ruke, prožimanja i jedna kap vode - Ranko Rajković (Podgorica)
Prsten od bronze - Tihomir Jovanović (Beograd)
Hanska priča - Šeki Musić (Bar)
Prsten kneza Miroslava - Aleksandar Obradović (Bijelo Polje)
Vila nade - Goran Ćurčić (Zrenjanin)
Prokletsvto crvenog zmaja - Saša Barbulović (Beograd)
Prsten kraljice Teute - Dragić Rabrenović (Bijelo Polje)
Niz tok - Edi Ferhatović (Zagreb)
Leonardov prsten - Dragan Popadić (Tivat)
Blizanke - Jelena Crnjaković (Vinkovci)
Krug prstena - Ana Radun (Beograd)
Brđanka - Mirko Grdinić (Pazin)
Zavarivači - Davor Šišović (Pazin)
Zmija od Vodovara - Vladimira Becić (Dugo Selo)
Mit o prstenu - Vaso Vuković (Danilovgrad)
U krvi skovano - Radoslav Slavnić (Ruma)
Prsten lutkara - Ed Barol (Šibenik)
Kod koga li je danas? - Stevan Čvorović (Beograd)
Priča o prstenu - Marija Delić (Beograd)
Polja zaborava - Paula Borošak (Zagreb)

Ovaj spisak priča nije objavljen po redosledu na osnovu osvojenih bodova niti je konačan redosled koji će biti u knjizi. 

Autorka: Tanja Dangubić  

Нема коментара: