четвртак, 12. април 2012.

Saša Robnik - "Anđeli na kocki šećera"





Ovu zbirku priča, za mene do tada nepoznatog autora, dobio sam na poklon nešto pre no što sam se prišljamčio "Sagitinoj" radionici. Od tada je mnogo vode Dunavom proteklo, ali nekako imam potrebu da napišem nešto o njoj, jer nikada nisam razumeo zašto neke knjige postaju hit, a druge koje su orginalne, dobro napisane i više nego zanimljive, ostaju u zasenku. Nekako mi uvek pada na pamet nešto što je meni jednom rečeno u vezi mojih pisanija. Prolaze knjige medijski eksponiranih likova. Isidora Bjelica ne mora da piše o predsednikovim ljubavnicama da bi se to prodavalo. Stalno je u medijima, pa može da piše i o tome kako kuva ručak ili pije kafu s komšinicom, potpuno je svejedno - ljudi će to kupovati. Sjajne knjige neafirmisanih autora, međutim, prodavaće se neuporedivo lošije.


Elem, kad sam počeo da igram radioničku igru, nisam znao ko je ko od učesnika. Kako sam otkrivao identitete onih koji se kriju iza nikova sve mi se više uvlačila jeza u kosti. Jedan od likova odgovornih za moju trtu bio je i autor ove knjige koja me je zaista impresionirala.

Radi se o zbirci solidno vođenih priča (mada bih ih ja pre svrstao u novele) sa ubedljivo izgrađenim likovima koji kao da su izmileli iz komšiluka, mahom gubitnika. Oni krkaju, piju, zaljubljuju se, karaju. Sve bi to bile gotovo svakodnevne scene, da nisu smeštene u svetove koji lukavo, malo pomalo izranjaju oko njih tokom samih storija. Autor inteligentno koristi religijske (Bog, Đavo, raj, pakao, anđeli), folklorne (veštice, vile) i horor (zombi, trol) elemente da izgradi fantastične okoliše od kojih zastaje dah.

Zbirka je podeljena u dve celine. Radnja prve dve priče smeštena je u svet u kome se nadmudruju svevišnji i nečastivi, a sledeće tri povezuje vrlo neobični pas Fujto i veštice koje uveliko haraju svetom.

ANĐELI NA KOCKI ŠEĆERA

Sam uvod priče uvodi nas u duhovitu atmosferu koja prati celu naslovnu novelu. Anđeli su vrlo nekonvencionalni. Borba arhangela i paklenih sila odvija se u atmosferi filmova tipa James Bond, protkanim tipičnim horor, ali i Hari Poter scenama (vašar karakondžula). Sve je to ispripovedano u balkanskom ključu, gde se anđeli zaljubljuju, karaju, pijanče...

Posebno je intereantna pojava "šefa", odnosno svevišnjeg lično, a tek njegov susret sa nečastivim! Uh, to jednostavno treba pročitati.

Duhovita i galopirajuća priča koju nisam bio u stanju da ispustim iz ruke sve do zadnjeg slovceta.

POSLEDNJE PUTOVANJE SPLAVARA

Priča postavljena u isti svet kao i prethodni. Opet pitka i lokalnim koloritom obojena priča, koja će vas kao prikovane držati na razmeđi smeha, čuđenja i tihe strave.

Dakle, radi se o dva sasvim obična momka sa vrlo neobičnim zaposlenjem. Naime oni prevoze mrtve na odredište, raj ili pakao, već prema zasluzi. Zaradu valjda troše vikendom sa ove strane kapije i to nigde drugde no u Novom Sadu.

Problem počinje kada mrtvi prestanu da pristižu. Poslodavac ih šalje na drugu strane kapije da otkriju razloge i upadamo u holivudski zombi haos lociran u Novi Sad.

Kraj je potpuno neočekivan, ali ovde ga neću otkrivati. Sjajna priča!


***


Iza prve celine koju čine pomenute priče dolazi sledeća sa psom Fujtom u glavnoj ulozi. Mada ovaj deo generalno smatram slabijim, priče su daleko od loših i imaju sjajne momente, posebno kada se radi o aluzijama na seks. Smeštene su u neki šumadijski milje (izvinjavam se ako grešim, ne znam mnogo o Šumadiji, ali eto, ja sam to tako zamislio). Dakle, tu je moj miljenik , neobični pas Fujto koji pije pivo i rakiju, puši, razgovara sa čičom koji ga pljucka i sa traktorom i povezuje događaje u seriji od tri priče, a tu su i veštice koje, kao po pravilu, najpre sve zabrljaju, pa se onda vade uplićući u svoja mešetarenja junake priča.


KAKO JE MITAR SPASAO SVET

Mitar je momak koji zahvaljujući veštičjim činima ima redak dar - nema cure koja će mu odoleti. Iste čini snabdele su ga i čarobnom frulom kojom smiruje razbesnele zavidljivce i nezadovoljne dame. Tu je i Fujto koji svuda gura gubicu i sve zna i Mitrov deda. Belaj počinje kada dedi dosade Mitrove pustolovine, pa ga odašilje u nemačku, ne bi li ga oženio. Taman kad sve deluje dobro, navodno zbog nesreće na akceleratoru u Švajcarskoj, otvara se crna rupa što preti da proguta svet! Mitar je jedini koji svet može spasiti, jer nema rupe koja njemu odoleti može!


KAKO RADENKO UMALO DA UPROPASTI SVET

Logičan nastavak priče u istovetnom ambijentu kao i prethodna, sa Fujtom u ulozi Deux ex makina. Veštice su opet zabrljale, pa Radenko priča sa traktorom, koji istovremeno priča sa Fujtom, juri 600 na sat. Taj i takav Radenko se zaljubljuje u curu koja postaje najmlađa i najbezobraznija veštica i na par stranica se odigrava čitav cirkus u ljubavnom trouglu koji rezultira pandurskom poterom, skrivanjem na najluđem mestu koje se da zamisliti i najzad razrešenjem porekla crne rupe iz prethodne priče.


MIRIS ŠLJIVOVICE : USKRSNUĆE FUJTE

U poslednjoj priči ove fascinantne zbirke Fujto tokom hodočašća u apatinsku pivaru upada u tank i umire najlepšom smrću - davi se u pivu. Ali to je tek početak, jer umestu u psetilište, gde bi od njega pravili sapun, on stiže u čistilište, odnosno na obalu reke iz druge priče u zbirci, gde susreće splavare koji mu prže kobasice i časte ga pivom, dedu koji je u međuvremenu takođe umro, ili kako to autor kaže "deportovan je" i čeka transport, pa u međuvremenu poji Fujta rakijom i duvani ga, a bogme povremeno i bije svojim štapom. Dešava se tu sto čuda, pozivom iz govornice saznaje gde mu je leš ostao, daje intervju vešticama germanskim...
I opet sve su to tek kulise priče u kojoj se vodi rat među vešticama germanskim i srpskim, a koja će se završiti uskrsnućem Fujtovim.

Нема коментара: