четвртак, 8. август 2024.

VELIBOR MINAŠEVIĆ O ''KOLEVKINIM HRONIKAMA''

 

AUTORI:, Stevan Šarčević & Darko Savić



Izdavač: ''Argus Books & Magazines'' Beograd 2015.


Zajednički rad dvojice autora nas na prvi pogled vodi u svet mitske fantastike. Carevi, kraljevi, država u kojoj su ratovi neminovni, savezništva i izdaje, magični predmeti, proročanstva, vile i vukodlaci, okruženje iz nekog ranijeg vremena kada se ratovalo hladnim oružjem, viteški turniri, šta drugo pomisliti dok kreće radnja poglavlje po poglavlje? Poglavlja su nose nazive po našim junacima na koje se deo priče odnosi. Radnja je brza i uzbudljiva, niže se priča za pričom, svaka zasebna za sebe. A onda, naši junaci počinju da se sreću, sklapaju savezništva ili su u sukobu. Tu je Teodor, plaćenik, prava mašina za ubijanje koji ima moći vanuka, Sunčica, mešanka čoveka i vile, Ana, princeza koja je pobegla sa svojim dragim od neželjenog braka, Erik i Olena, carski bračni par, Rasoder Kalist, čovek koji želi da uzurpira presto, tajanstveni Šumski Kralj i njegova neobična pratilja Kira, i još mnogo njih... Radnja je samo na momente predvidiva i ne znamo kakva sudbina očekuje junake priče. Ko poznaje Stevanov stil, jer Darka nisam do sada čitao, umeće da prepozna njegovu rečenicu u opisima radnje nabijene erotikom i krvlju.

A onda primećujemo da nešto ne štima. Radnja nije linearna, odjednom se pojavljuju drugi svetovi, tehnološki napredni, svemirski brodovi, avatari i ono što vrti svet, Trgovački Esnaf. Dakle, nemamo običnu već naučnu fantastiku.

Planeta Zemlja, naša majčica, doživela je povratak u kameno doba. Razlog, nuklearni rat. Rat je protutnjao i izmenio planetu. Neobične kombinacije različitih vrsta, međutim, posledica su genetskih manipulacija spolja. Jedan sasvim naizgled običan rat na jednom sasvim običnom svetu, u stvari je nešto mnogo više, jer neki od junaka dobro znaju zbog čega čine to što čine. Radi se o sudbini Zemlje, Kolevke, matičnog sveta sa koga se krenulo u osvajanje svemira.

Priča je u potpunosti zaokružena, imamo završen roman. Mogli su se autori raspisati na najmanje šest puta ovoliko teksta i napraviti serijal. Problem pojedinih opisa događaja rešili su tolkinovski, kratkim opisom što nije razvuklo radnju do besvesti. Šteta što nismo bogatije društvo, roman bi imao daleko veći tiraž, pogodan je i za ekranizacju.

Posle čitanja otvaraju se brojne teme. Prvo, sudbina čovečanstva zavisi od onih koji imaju oružje za masovno uništenje, drugo, etički principi u nauci i životu što se pogotovo odnosi na bogate koji imaju razne ''hobije'', treće, odnos prema živom svetu koji zavisi od nas.



Нема коментара: