субота, 28. новембар 2015.

NOVITETI U "KNJIŽARI S"

"Knjižara S" se nalazi u Subotici, Cara Lazara 32 (ulica paralelno sa Radijalcem), a radno vreme je od 15.00 do 21.00 časova. Telefon je (024) 571-306. Knjige možete poručiti i pouzećem. Dovoljno je da nam na mejl design@tippnet.co.rs pošaljete spisak knjiga koje naručujete i svoju adresu, a mi ćemo Vam ih poslati otkupninom. Uvodimo i jednu posebnu pogodnost - do nove godine PTT troškovi idu na naš račun.



Snežana Kovačević - VERNA DO GROBA

Vuk Krstić, novinar i književnik živi u Hrastovoj ulici, kraj tajanstvene hrastove šume i kako se zbog slomljene ruke našao na podužem bolovanju, odlučuje da prikupi paranormalna iskustva svojih kolega po piću i komšija, ne bi li ih uvrstio u svoju zbirku novela pod nazivom „Priče iz tame“. Vuk živi boemskim životom i noći provodi za kafanskim stolom sa petoricom prijatelja, koji mu ni po čemu nisu slični. Koliko je on romantik i poštovalac žena, toliko su njegovi prijatelji muške šovinističke svinje u najgorem smislu toga izraza. Jedini donekle blag sadrug za kafanskim stolom mu je Tomo homoseksualac.
Istovremeno se u njihovoj mirnoj varošici staju ređati novosti. U kafanu „Kod Radivoja“ pristiže nova kelnerica, počinje seča hrastove šume radi izgradnje sportskog centra, iz Amerike se vraća Bojan, Vukov pobratim i iskusni privatni detektiv, a u Vukovo dvorište, ko zna otkud, doluta jedna francuska pudlica.
Nova kelnerica je Vukova poznanica iz studentskih dana, zove se Danica, i za nju su vezane Vukove emotivne uspomene: udvarao joj se kao dečarac, ali ona ga je odbila. Uprkos tome, devojka ga prepoznaje i pristaje da mu pomogne u prikupljanju „Priča iz tame“.
Potom počinje užas.
Da li vampiri mogu voleti? Da li su njihovi postupci nasumični, ili u njima postoji neka viša i neumoljiva logika. Da li su ih na jezive postupke naveli užasi iz sopstvenih nesretnih života, ili su jednostavno nečista sila, pa su samim tim zli i iskvareni? Kakva je to misteriozna veza između Danice, francuske pudlice i vampirice? I najzad, hoće li Vuk uspeti da preživi pokolj što mu je svakim trenom sve više bliži?
Rešenje zagonetke ćete naći u napetom romanu „Verna do groba“ Snežane Kovačević i ono je prilično nestandarno za vampirske storije. Duboko sam ubeđen da će rasplet misterije za većinu čitaoca predstavljati ne baš malo iznenađenje.
600 dinara



Saša Stojanov - MOST DO IZMAŠTANIH VRTOVA

Poetska proza Saše Stojanova predstavlja vezu, sponu, most kojim se stiže do izmaštanih vrtova. Ove dve odrednice: most i izmaštani vrtovi su dve tačke puta kojim se kreće lirski subjekat koji teži svom cilju – da rečima opiše i izrazi most kojim se stiže do „izmaštanih vrtova“. Taj put i naum nije ni lak ni jednostavan, već, naprotiv, vrlo komplikovan. Zbog toga je i pozicija lirskog subjekta vrlo specifična – predstavlja pokušaj da se izrazi ono metafizičko, transcedentno u poetskom činu, što je zapravo taj „most“ kojim se stiže do „izmaštanih vrtova“. Stoga je i ova poetska proza podeljena na dva ciklusa: „Izmaštane vrtove“ i „Most“ – i tako je valja i čitati.

Stihovi kao artefakt iskazuju način na koji su prihvaćeni i kako se doživljavaju u savremenom svetu – oni su zapravo „napušteni“ i „prepušteni sami sebi“ i „nude se“ poput žena lakog morala, a na tom putu zapadaju u ruke nezainteresovanim šetačima i upadaju u kolotečinu i ritam prolaznosti. Dve glavne preokupacije lirskog ja, izražene u ovim lirskim zapisima, povezane su „mostom“.

Čitalac će uživati, razotkrivajući međuprostor između „mosta“ i „budućeg mosta“. U tom (raz)otkrivanju susrešće se i sa sentencama ovog autora poput ove kojom se teži idealnom poetskom izrazu i izražava „ideala pesma“ u istoimenoj pesmi:
200 dinara




Mordecai Richler - SAZREVANJE DADIJA KRAVICA

Sazrevanje Dadija Kravica je roman koji je Mordekaja Ričlera svrstao u red najboljih svetskih pisaca

komedije. Odrastajući u srcu montrealskog jevrejskog geta, Dadi Kravic je opsednut izrekom svoga dede: "Čovek bez zemlje je ništa". U nemilosrdnom traganju za imanjem i žudnjom da postane neko, on će mešetariti i pogađati se, varati i falsi-fikovati, čak će pokušati da snima filmove. I bez obzira na neuspehe koje preživljava, Dadi nikada ne gubi veru u svoj san zbog kojeg mora da plati toliku cenu.
Nemoralan, inventivan, okrutan i smutljiv, Dadi Kravic je jedan od najprivlačmjih anti-heroja u književnosti, čovek koji je teškom mukom naučio da snovi nisu uvek onakvi kakvi izgledaju, čak i kada se ostvare.

300 dinara


 

Slobodan Anić - RASKRSNICA

U svojoj trećoj knjizi Raskrsnica Anić napušta svet vila i pastira i odlučuje da, na tradiciji realističkih pisaca,

prikaže događaje iz stvarnog života. Pri tom ističe da je knjiga posvećena „seni brata Radomira“ što ukazuje na činjenicu da je pisac i emotivno vezan za svoju priču. U opisivanju zločina i kazne, kako bi se izrazio Dostojevski, možda ima i pristrasnosti, jer pisac ipak svoju priču vezu-je za događaj koji se desio u stvarnosti, a žrtva je bio brat Radomir, kome je knjiga i posvećena. Znači, u ovoj priči možda ima i nečega ličnog. Svestan rizika da bi neko mogao da poveže roman sa slučajem ubistva bliskog rođaka, pisac se ograđuje rečenicom da su u romanu „sva mesta, likovi i situacije izmišljeni“.
Anić je odabrao pravi naslov za svoj roman Raskrsnica, jer raskrsnica u ovom delu ima višestruku ulogu. To nije samo kafana u kojoj se zbivaju svi ključni događaji u delu nego je to i raskrsnica gde se ukrštaju i granaju svi putevi koji vode u selo i iz njega. To je i zborno mesto na kojem se sklapaju poslovi, ali i gde se sudaraju i svađaju i mire junaci ovoga romana: rečju, žiža i centar svih zbivanja u selu. Na raskrsnici, ovog puta životnoj, našli su se i glavni junaci ove drame, a reč je o povesti jednog ubistva i raskrsnica će odrediti njihovu sudbinu. To znači da, iako bi po svojoj osnovnoj temi roman mogao da bude neka vrsta kriminalističkog romana, ipak je on mnogo šire od toga.

400 dinara



ANOMALIJA - Izabrane priče fantastike, knjiga 2


Izdavač: Društvo ljubitelja fantastike Lazar Komarčić; Beograd, 2015



SADRŽAJ:

„Der Tunnel“, Oto Oltvanji, ilustrovao David Širkoski
„Vreme/novac“, Miloš Petrik, ilustrovao Toša Tošić
„Gde duhovi dolaze“, Predrag Tomić, ilustrovali Bojan Jurišić, Goce Balković i Saša Arsenić
„Dve karte za brod do Njujorka“, Aleksandra Đuričić, ilustrovao Marko Šerer
„Na rtu“, Aleksandra Đuričić, ilustrovali Goce Balković i Saša Arsenić
„Tamo gde živi sunce“, Željko Obrenović, ilustrovao Siniša Banović
„Mesec malog marabua“, Radovan Pavlović, ilustrovao Toša Tošić
„Hromi pastir“, Mihajlo Vitezović, ilustrovao Saša Arsenić
„Poslednje putovanje Čubra Čojkovića“, Dragić Cvjetinović, ilustrovao Saša Arsenić
„Sa one strane reke, gradovi“, Stevan Šarčević, ilustrovali Goce Balković i Saša Arsenić
„Novo Jabukovo“, Đerđ Marečko, ilustrovao Bojan Glišić
„Andro-mnemonik“, Mateja Vidaković, ilustrovao Saša Ćatić
„Jedan susret i dve priče“, Filip Rogović, ilustrovao Zvonimir Grabić
„Noć tišine“, Sanja Pavošević Alisa, ilustrovala Ana Milojković
„Pastir“, Ivica Milarić, ilustrovao Ivan Šainović
„Pre i posle smrti“, Darko Tuševljaković, ilustrovala Ivana Lazić
„Largo al factotum“, [Radoslav Slavnić], ilustrovao Vid Todović
500 dinara








Нема коментара: