субота, 27. јул 2019.

PRIKAZ MARSONICA Br. 15 (EROTIKA U FANTASTICI)


Autor: VELIBOR MINAŠEVIĆ


    Tema najnovijeg broja ''Marsonica'', petnaestog po redu, jeste erotika u fantastici. Otud i oznaka 18+ na zanimljivo osmišljenoj naslovnici, Naime, pored fantastike naići ćete i na eksplicitne sadržaje vezane za erotiku.
     Uredništvo nam nudi izvestan broj kratkih priča, jednu novelu i jedan strip različitih žanrova i kvaliteta. Uobičajeno, na početku svake priče u par rečenica ćete se upoznati sa piscem i temom koju obrađuje. Neka imena dobro su nam poznata, za neka će se tek čuti.

                Pa, krenimo redom.

    U priči ''Profesor'' Dragića Rabrenovića možete videti koliko jedan profesor može ostati tipičan profesor u pomalo neobičnim situacijama za njega. Ostaje da se zapitamo koja je granica između sna i jave, poručuje nam autor.

    Goran Skrobonja je poznato ime i njegova priča ''Ménage à trois'' se bavi SF temom, već viđenom, koja nam daje neobičnu kombinaciju. Zbog toga priča postaje pomalo predvidiva na samom kraju, što nimalo ne umanjuje njen kvalitet.

   Damir Kerdić se predstavio pričom ''Individualni digitalni intergalaktički optički tehničar''. Tehničar pomenut u naslovu je osoba koja nadgleda vaše seksualne fantazije. Priča ima dobru ideju i jednu zamerku: previše je detalja i objašnjenja za tako kratku formu, kao da je zamišljena da bude deo nekog obimnijeg dela.

    Dinko Osmančević nam nudi jako kratku priču ''Bijeg u eden'' sa zanimljivom temom bekstva od stvarnosti ali i ona ostavlja utisak nezavršenosti.

          Za romantiku su se pobrinule dame.

Andrina Pušić u svojoj priči ''Vrt ekstaze'', obrađuje temu iz mitologije na vrlo dinamičan način.

Elizabeta Zec u svojoj ''Kletvi'' obrađuje temu iz ''Kamasutre'' pri čemu prepliće prošlost i sadašnjost.

Obe teme su poznate što vam može omogućiti da predvidite događaje, inače su odlično napisane.

U priči Vedrane Čolić ''Izdajica roda'' naći ćete zrnce fantastike i puno fine erotike.

Dubravka Lerotić nam kratkom pričom ''Bračna sreća'' predstavlja efektan spoj SF-a i erotike.

Stevan Šarčević svojom pričom ''Neočekivana gozba'' ostaje dosledan sebi i svom omiljenom žanru, hororu. Uzeo je temu iz mitologije starih Slovena o bogu Velesu. U birsovski mračnoj atmosferi njegov junak ostaje izgubljen i u zabludi do samog kraja. Priča je potpuno nepredvidiva.

Nenad Pavlović je autor ''Fantastičnih priča'', priče u pričama čiji stil iziskuje pažljivo čitanje i baš ta raznovrsnost nam daje obilje fantastike.

Danijel Bogdanović je autor novele ''Proximatu'' u kojoj se opisuje svet u kome su četiri svetske religije ujedinjene i jednu, u svet u kome je svaka seksualnost ugušena do 29. godine a i kasnije je pod kontrolom. Autor nam daje zanimljiv ugao pripovedanja u sva tri lica i poentom na samom kraju. Ova novela je svakako biser ovog broja ''Marsonica''.

Za kraj, uživajte u stripu Damira Stojnića ''Govor''. Fantastika stripa će vam izgledati poznato i aktuelno.



Нема коментара: