понедељак, 2. мај 2016.

Trajni konkurs ZNAK SAGITE za domaće pripovetke i novele

ZNAK SAGITE (časopis i edicija) objavljuje potražnju za domaćim SF&F pripovetkama i novelama radi objavljivanja u svojim izdanjima.

 

Zadate su tri teme širokog spektra (jedna SF, jedna fantazijska i jedna horor) koje mogu potpuno da pokriju spisateljska interesovanja domaćih pisaca žanrovske proze.
Za svaku zadatu temu, ukoliko se u razumnom roku (godinu dana) nakupi dovoljno kvalitetnih radova, biće sastavljena zajednička antologija. Nevezano od toga, sukcesivno, kvalitetne priče će biti objavljivane u časopisu ZNAK SAGITE.
Priče će birati recenzenti i urednici, a svi koji pošalju svoj rad, dobiće pismeni odgovor u roku od tri meseca. Bilo bi korektno da se radovi u tom periodu ne nude drugim izdavačima.

Opšte propozicije za sve priče i učesnike:

1. Pravo učestvovanja imaju svi koji to žele, pod uslovom da pošalju verziju na srpskom ili srodnim jezicima (ekavska ili ijekavska varijanta).

2. Jedan autor (računajući i kolaboracije) može slati najviše jednu priču na svaka tri meseca u jednoj zadatoj temi.

3. Na konkursu mogu učestvovati samo radovi koji prethodno nigde nisu objavljeni, niti u celosti, niti u delovima.

4. Uzimaće se u razmatranje radovi dužine 10000-100000 karaktera u Wordu (računajući i beline).

5. Radove treba slati elektronski na mejl znaksagite@yahoo.com. U subjektu obavezno naznačiti za koju temu se konkuriše.

6. Radovi treba da budu potpisani punim imenom i prezimenom, adresom, telefonom -  mada mogu biti objavljeni pod pseudonimom ukoliko autor tako želi.

Teme su postavljene vrlo široko i slobodno, a krajnji cilj je objavljivanje antologija za svaku temu ponaosob; no, ako se pojave dobre priče koje ne odgovaraju zadatim okvirima, mogu biti objavljene u časopisu. Takođe, objavljivanje u časopisu Znak sagite ne eliminiše priče za objavljivanje u tematskim antologijama.

SF antologija: CRNO OGLEDALO

Britanska serija (Black Mirror) i nekolicina filmova u poslednje vreme (Ona, Jastog...) bave se bliskom izopačenom tehnološkom budućnošću u kojoj se ljudske jedinke suočavaju sa nepoznatim izazovima novog mračnjaštva u koje padamo. Ova tema je vrlo široka - svaka budućnost u kojoj tehnologija nadomešćuje neki segment ljudskog bitstvovanja  je pogodak. Pogledajte seriju; ne mora se ići toliko ekstremno, ali može i više; važna je mašta i kvalitet proze.

Fantasy antologija: POVRATAK MAGIJE

Vreme sadašnje, planeta Zemlja... Ključni podatak jeste da Sunčevo zračenje ima cikluse od 5000 godina u kojima naizmenično magija funkcioniše na Zemlji ili biva potpuno potisnuta. Upravo ovih dana događa se promena... Čarobnjaci, vile, veštice, vilenjaci... dobijaju priliku da se ponovo bore za svet koji su ljudi u međuvremenu pokorili sebi. Ovoga puta, usled velike raširenost tehnološke civilizacije, to preuzimanje iziskuje neuporedivo više angažovanja magijskog korpusa i ne tako laku prevagu kao ranije.

Horor antologija: KNJIGA KRVI 7

Barkerove Knjige krvi promenile su shvatanje horora. Sastoje se od 30 priča/novela u kojima glavni junaci, inače mrtvi, pripovedaju kako je došlo do toga. Dakle, pitanje je da li mi možemo da damo odgovor na ovaj izazov i sastavimo antologiju pod nazivom "Knjiga krvi 7" koja će stati rame uz rame sa Barkerovim kultnim delom. Traži se bar 5 vrhunskih novela!

Нема коментара: