недеља, 6. мај 2018.

ŠEJTANOVE SENKE

Roman Šejtanove senke je peti u nizu romana koje je Šarčević u saradnji sa Lazarom Janićem započeo knjigom Kuća obrasla bršljanom, a posle koje slede nastavci: Veštičije ludilo, Sam ispod šljive i Dan posle kraja. Ovaj roman spada u kategoriju SF romana i to mešavini takozvane tvrde Naučne fantastike i antiutopije.

Radnja je smeštena u ne tako daleku (2077 godina) i ne tako veselu budućnost. Priča deluje donekle i mračno proročki ako se uzmu u obzir dešavanja na međunarodnoj sceni, sa talasom izbeglica iz islamskih zemalja u Evropu.

Evropa kakvu je sada znamo više ne postoji. Nije u pitanju raspad Evropske unije, niti vraćanje onoj podeli iz hladnoratovskog perioda. Veliki deo Evrope je postao deo turske imperije. Francuska i jugozapadna Evropa su deo Zapadnog kalifata. Slobodni delovi Evrope su Ruska carevina i Teutonska unija, koja obuhvata Nemačku i par okolnih zemalja.

Srbija je deo Turske Imperije a dobar deo priče odvija se u Beogradu koji je dobio islammizirano ime, Dar al Džihad. To je grad sa preko pet miliona stanovnika i koji se prostire na preko 15.000 kvadratnih kilometara. Stevan Šarčević vešto vodi priču a verodostojnost toj vladavini Turaka daje pravovremenim i odmerenim korišćenjem turcizama, kao i opisom garderobe, običaja i gradova. Pariz je postao muslimanski grad sa posebnom četvrti za hrišćane, u kojoj oni nastavljaju da žive po svojim pravilima mada su i dalje u nekoj vrsti ropsstva. Crkva Notr Dam je doživela sudbinu Aje Sofije i postala je džamija. Ajfelov toranj je srušen i na njegovom mestu podignuta velika džamija. U Kalifatu vladaju posebni zakoni koji dozvoljavaju ropstvo, mučenje nevernika i bludnica, veoma slično šerijatskim zakonima.

Zaplet romana je potraga za sistemom za navođenje balističkog projektila Alahova oštrica – AO 732 i Prostorno vremenskog adaptera (PVA). PVA je posebno bitan jer se uz pomoć njega može ostvariti neka vrsta putovanja kroz vreme, odnosno vraćanje astralnog dvojnika u prošlost i na taj način da se utiče na događaje koji se trenutno odvijaju.

U potragu su uključeni špijuni iz svih oblasti Evrope. Niko od njih nije sasvim pozitivan ni sasvim negativan. Svi su ljudi od krvi i mesa, posebno vrele krvi, jer se ne ustežu da ubiju, kao da ni svoju telesnu strast i požudu podele sa nekim. S tom razlikom što su u potragu neki uključeni samo zbog materijalne koristi a neki zbog značajnijih ličnih interesa i zaveta...

Epilog romana Šejtanove senke najavljuje dalje mogućnosti a da li će to biti prolog novog romana ostaje da vidimo i da se nadamo...


Tihomir Tika Jovanović



Нема коментара: