среда, 20. април 2016.

NOVI NASLOVI U KNJIŽARI "S"

Gerald Hanley, KONZUL U SUTONU

Radnja ovog romana odigrava se u Libijskoj pustinji za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali nije u pravom smislu ratni roman, jer je njegova tema propadanje Britanskog imperija..
S engleskoga preveo Branko Brusar
Izdavač: Zora, Zagreb, Godina izdanja: 1959., Uvez: tvrdi s omotom, Broj stranica: 226, Format: 14,5 x 20,5 cm

400 din



Momo Kapor, KNJIGA ŽALBI 

Znanje, Zagreb, 1984, strana 459, Tvrd platneni povez, 20 cm,
Knjizevni fenomen Mome Kapora prisutan je u nasoj knjizevnosti vise od dve decenije. Jedan od najcitanijih nasih pisaca, neobicnom neposrednoscu i lakocom osvaja paznju citalacke publike, pisuci na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti nasih vremena i njihovih protagonista. Kaporovo umece fascinacije zasniva se na razlicitim znanjima i istancanim darovima opazanja i rasclanjavanja stvarnosti i oblika zivota, njegovih pojavnih formi i dubina. Svedoceci uvek iz vremena, Kapor nasem vremenu dodaje njegovu zaboravljenu korensku povezanost koja u formama svakodnevnih gestova, pamcenja i likova oblikuje njegove junake i obelezava njihovu sudbinu. Kaporova pristrasnost kao pisca, od one je pristrasnosti koja je na strani citaoca, na strani onih oblika oslobadjanja od predrasuda koje bi da nas odvezu od emocija i cistote neposrednosti i bliskosti malih stvari i topline mitologija prezivljavanja. Kaporov sentimentalizam i elegantna ironicnost su oblik odbrane od nerasudnih snaga sveta zla i zivota.

400 din


 Gerald Hanley, GODINA LAVA

Izdavač: Zora, Zagreb, naslovnica - Edo Murtić, Godina izdanja: 1957., Povez: tvrdi,
Broj stranica: 220, Format: 14,5 x 20,5 cm
"Godinom lava" doživljavamo Afriku uoči Drugog svjetskog rata, njezinu veličinu i veličinu njezinih problema, iz prve ruke, jer je pisac doista u početku tridesetih godina živio kao učenik na jednom od imanja u Africi.
Koliko god ta knjiga odiše stvarnošću Afrike, toliko je i na velikoj umjetničkoj visini. Opisi lova gotovo su nenadmašivi u modernoj beletristici, karakteri su izvrsno ocrtani, pejzaži vjerni.

400 din

Artur Klark, 2001 ODISEJA U SVEMIRU 

Pred vama je remek-delo naučne fantastike, koje je imalo širok uticaj na modernu kuturu s kraja prošlog veka, na razvoj savremene misli, književnosti i filma. Današnji čitaoci, bilo da se radi o onima koji prvi put otkrivaju svetove Klarkove Odiseje ili onima koji ce nekom od knjiga zaokružiti celinu, imaju priliku da uživaju u klasiku savremene literature.

Prevod: Zoran Živković, Edicija Džepna knjiga, Serija Fest-romani
Najbolji filmovi sveta. `Bigz` Beograd 1975., broširano izdanje, latinica, 156 str.

300 din


 H.P. Lavkraft, REANIMATOR 

Format: 21
Broj stranica: 217
Uvez: meki
Godina izdanja: 2009
Izdavač: TABERNAKL,
Preveo: TIHOMIR JOVANOVIĆ

400 din

 Jovan Skerlić, ODABRANI KRITIČKI SPISI


Novo pokolenje 1950, 
ćirilica, 
mek povez, 
455 strana

300 din


Bridžid Meksvel. UBISTVO U MAGLI 

Izdavač: Kosmos, Beograd 
Godina: 1961 
Broj strana: 256 
Meki povez 
Biblioteka: Zelena biblioteka

300 din



Pavel Dobšinski - SLOVAČKE PRIČE

Slovačke priče / Pavol Dobšinski ; ilustracije Ljudovita Fule ; tekst priredila i pogovor napisala Ana Horakova-Gašparikova ; prevela sa slovačkog Nada Doroški
Tvrdi uvez, 28,5 CM, 205 Str. Ilustrovano, Sarajevo : Veselin Masleša, 1967

500 Din

Tihomir Jovanović - PALISADE I ČADORI

Knjigu čine priče o žiteljima šumadijskog sela koje se zove Selo, smeštenog između rečica Poskočice i Zavojnice, i njihovom stalnom otporu Osmanlijama, koje su osvojile čitav Balkan ali ne i Selo. Glavni junaci pripovesti su omanji i mršavi Arsenije i krupni, jaki Obrenije, starešina sela Atanasije, vračara Baba Manda, pop Nićifor i guslar Radan. Uz njih se, kao povremeni akteri pominju još poneki seljanin kao i domaći prasići, kokoške i kučići odnosno, s druge strane palisada, hedonistički nastrojeni Veliki Aga i njegov savetnik Ibrica. Osmanlije su naizgled nadmoćne ali starosedeoci imaju tajno oružje - napitak od prepeke gnjilih šljiva (ili drugog voća) koji im izuzetnu daje snagu i hrabrost. I tako, avanture dešavaju se...

400 Din

Нема коментара: