понедељак, 1. октобар 2018.

DUŠAN JABUČANIN - RIVAL VEČNOSTI



   Možda ste samo običan student koji se guši u svakodnevnim rutinama, mladić čija je jedina životna borba ona sa skriptama i knjigama. Možda imate bleskaste prijatelje koji vole povremeno da popiju koje pivo više, pa čak i devojku koju volite, ali, pogledajte se u ogledalo i proverite imate li na licu neobičan beleg u vidu nekakvog čudnog sazvežđa.

   I sećate li se uopšte svog oca, ili samo znate da je poginuo u nekakvoj nesreći iz majčinih priča? Jeste li ikada pomislili da i ta vaša majka ima nekakvih tajni? Da li ste se ikada zapitali kuda ona to odlazi na po nekoliko dana, ili ste to uvek prihvatali sa zadovoljstvom kao sjajne prilike za žurke sa društvom?

   Kakva su uopšte vaša sećanja na detinjstvo? Možda drugačija? Nekako ruralna?

   Ponekad pravu istinu o sebi doznajemo sasvim neočekivano, tek kada se uslovi za to poklope, upravo onako kako se to desilo sa Dakijem, glavnim junakom ove knjige.

   Čudna rođendanska čestitka od đeda Roždana Dakiju će promeniti život iz korena, a pokloni koji će stići uz tu i takvu čestitku biće mnogo više od onoga kakvima su se na prvi pogled činili. Ma koliko mu sve te novotarije u prvi mah delovale smešno, uskoro će one pokrenuti suludi kovitlac događaja, sve brži i sve neverovatniji kako Daki bude otkrivao tajnu svog porekla.

   Kad počnu njegova neobično realna snoviđenja i vrlo uverljiva upozorenja od mistične prikaze koju susreće u snovima, a medaljon koji mu je stigao na poklon počne da se ponaša kao živo biće, postaje jasno da je đavo odneo šalu.

   A kada se pred zgradom stanu zaustavljati sumnjivi automobili stranih registracija iz kojih počnu izlaziti tipovi još sumnjivijeg izgleda - jurnjava počinje! Najpre pešice, preko taksija koga vozi totalno otkačeni vozač, pa sve do voza koji izgleda kao “Orijent Ekspres” Agate Kristi.

   Ako ste mislili da je to sve, grdno ste se prevarili, jer tek tu počinje Dakijevo otkrivanje neverovatnog sveta koji se nekako uglavio usred ove naše postindustrijske stvarnosti.

   Jer Daki je gospodar Stolaka, gradića od sveta zaboravljenog, stvarnosti same za sebe, u kome zakoni našeg sveta ne važe. Njegovo pravo ime je Marmadak i naslednik je mračnog prestola.

   Predanje govori da je drevno zlo jednom ustalo protiv Bogova i pobedilo, ali se potom razdvojilo na dva dela, da bi Bogovi iskoristili taj događaj kako bi se vratili među ljude, dok su se ta dva odvojena bića još od tada međusobno borili u nemilosrdnom sukobu koji traje vekovima. Svaki od ta dva mračna Demona ima svoje sledbenike obdarene čudesnim moćima i užasnim magijskim veštinama.

   Stolak, stari gradić smešten negde na granici sa Rumunijom, drevno je sedište jedne od tih čudnih sekti.

   Marmadak, donedavno Daki, svakim danom otkriva sve više o sebi i o Stolaku, ali istovremeno doznaje mnogo i o Krolu Demenoltu, svom zastrašujućem protivniku.

   Ali to nije sve.

   Koliko god mu prijale sve počasti koje mu građani Stolaka ukazuju kao Nasledniku i Gospodaru i ma kako bio oduševljen veštinama koje se u njemu polagano bude, naš će Daki polagano saznavati pravu istinu o svetu kojim gospodari.

   Jer, njegova prava uloga je da predvodi finalni obračun dva iskonska neprijatelja kada u neposrednoj budućnosti zvezde zauzmu pravi položaj i da donosi sudbonosne odluke koje će se u mnogo čemu kositi sa njegovim moralnim načelima.

   I ne samo to.

   Gospodar Stolaka podnosi još jednu žrtvu kako bi pobedio u vekovnom sukobu.

  Mračno Cvetanje.

   Neprijatelj užasavajućih moći napašće Stolak iz sve snage. Koliko god volšebnici kojima Marmadak komanduje bili strašni i moćni, neprijatelj koji dolazi je još gori i strašniji i samo je jedan način da pobede.

   Da Marmadak prihvati dar svog Gospodara – da njime ovlada potpuno zlo čime će i sam postati Bog.

   Može li naš junak odbiti dar Demona i sačuvati svoju ljudskost? Može li to iko od nas?

   Može li to učiniti ljudska vrsta? Odbiti neopisivu snagu tame i sačuvati humanost?

   Samo je jedan način da to saznate!

   Dođite u Stolak na veliki bal, pročitajte drevne zapise o “Rivalu Večnosti”, tu vrtoglavu avanturu epskih razmera, i otkrijte svoju mračnu stranu!


Нема коментара: