петак, 15. јун 2018.

TAJNA ARHIPELAGA STRAHA, EDHEM TANOVIĆ, SARAJEVO, 2016


RUN THROUGH THE JUNGLE



Kada poručnik Richard De Bracey, engleski specijalac u službi Deep Watersa, dobije zadatak da povede svoje ljude kako bi odbio napad pljačkaša na jednu od podzemnih laboratorija Future Tech-a, kompanije sa kompleksom visokotehnoloških pogona na arhipelagu, istovetno udaljenom i od civilizacije i od bilo kakve kontrole, lociranih negde u Južnom pacifiku, za čije je obezbeđenje je Deep Waters zadužen, naleće na nešto mnogo opasnije od onoga što je očekivao.


Tako bi najkraće mogao da se opiše siže ovog nesvakidašnjeg dela, ali varate se ako mislite da bi to bilo sve. To je tek prisećanje progonjenog čoveka koji je neprestano u pokretu.

Od prve rečenice do poslednjeg reda ovog romana frenetičnog ritma jurićete u Ričardovom društvu kroz džunglu, oronule japanske bunkere, hajtek laboratorije i domorodačke hramove bežeći od sve strašnijih protivnika, a da vam do zadnjeg trenutka neće biti jasno zašto ste progonjeni. Duž puta susretaćete se sa neverovatnim verolomstvima, izdajama i prevratima, ali ćete isto tako nalaziti i neočekivane saveznike sa samo jednom mišlju u glavi: PREŽIVETI!

Kako radnja odmiče sve je jasnije da je dobro plaćeni posao daleko od šetnje po prijatnim tropskim krajolicima, kako je to De Bracey zamišljao kad se prihvatio ponuđenog angažmana. Jer niko, počevši od vrhunskih naučnika, pa sve do poslednjeg plaćenika nema kompletnu sliku ni šta je Future Tech, a još manje o onome šta i kako ta korporacija razvija. Svi poseduju tek fragmente celokupne slike

Svako iz sopstvenih razloga pokušava da se domogne podataka raštrkanih po tom tropskom raju. Neko zbog novca, neko zbog moći, a neko da očuva dostojanstvo, poštenje i ljudskost.

Čiji naumi će pobediti, saznaćete ako u ruke uzmete ovu knjigu i uronite u tajnoviti svet koji je možda negde tu, ne tako daleko - niti u vremenu, niti u prostoru.

Pa, ukoliko sam Vas zainteresovao, vežite se jer polećemo. Znajte da do samog kraja nećete imati vremena niti da udahnete niti da ispustite ovu knjigu iz ruku.


Нема коментара: