уторак, 10. јун 2014.

POVRATAK BAJKE





Slobodan Anić - ZLATNA JABUKA



Vrlo zanimljivo napisan roman "Zlatna jabuka" Slobodana Anića je prilično teško smestiti u neki strogo žanrovski okvir. Najjednostavnije bi ga bilo smestiti pod oznaku "bajka".

Postoji mnogo elemenata koji ovaj roman prisajedinjuje čitavom nizu nedavno objavljivanih zbirki priča u Bosni i Crnoj Gori, a koje potenciraju tematiku paganske staroslovenske mitologije ( „Suze za Velosa“, „Slavin poj“ i Nevidbog"), po čemu bi se ovaj roman mogao uvrstiti i u noviju srpsku fantastiku.

Dakle, sad kad smo donekle odredili kojoj struji roman pripada, da se malo pozabavimo i samim rukopisom.

Imam zadovoljstvo da već neko vreme pratim Anićev rad, pa mogu ustvrditi da ovaj autor ima vrlo siguran rukopis i da već od "Osluškivača snova" naginje fantastici. Kao dobar posmatrač i autor sklon detaljnoj pripremi svojih radova, Anić zna da se pozabavi detaljima, tako da je "Zlatna jabuka" čitava antologija staroslovenskih običaja, verovanja, pa čak i načina ishrane.

Pažljivi čitalac će u ovoj knjizi pronaći čitavu plejadu već gotovo zaboravljenih bogova, u većini slučajeva i sa naznakama njihovih funkcija u staroslovenskoj mitologiji, ali isto tako ponegde i odnos "nove", Hrišćanske religije prema njima. Tu su i mitološka bića iz naše, gotovo već zaboravljene prošlosti, kao što su vile, veštice, pa čak i zmaj ognjeni. Pa opet, Anić nije zaražen Tolkinom i Džordanom da bi pomešao Staroslovensku sa Keltskom ili Nordijskom mitologijom. Svako od tih bića je životno predstavljeno i izgrađeno kao lik shodno onome što se zna o njima iz naših narodnih predanja i ima svoju ulogu u storiji kao bitan elemenat same priče.

Ovaj roman se može predstaviti i kao roman potrage sa herojskim elementima. Klasična priča o ljubavi, potrazi za ljubljenom, često je ispresecana alegorijama koje će svako razumeti na sopstveni način, uz neobičnu završnicu koja je povezuje sa događajima iz srpske istorije, barem po imenu novorođenog sina vile i zmaja.

U svakom slučaju, opet jedna priča prepuna optimizma i pozitivističkog posmatranja sveta, što je jedna od osnovnih odlika ovog vrsnog pripovedača.

Roman za svaku preporuku.



Нема коментара: