среда, 3. јул 2013.

Promotivna kampanja gospođice Kakoseonozvaše

Boban

Malopre dobijem crno na belo dokaze o tome da naš uvaženi Stipan i ovaj nadobudni mladunac Lavanich (Lazar Janić) zajedno pišu roman i kače kojekude delove toga, ali koncept i mnoge fore su "preuzeli" od Lejle Samaraj, koja je naivno svojevremeno poslala rukopis Stipanu, očekujući pomoć i podršku oko sređivanja. Kako su se u međuvremenu posvađali, Stipan smatra da je ovo dobar način osvete.
Ili je možda pravo pitanje od koga sve, kako i gde "pozajmljuje" ideje za svoje priče.
Zaista bedno, jadno i ispod svakog nivoa


Dokazi?

Dokazi će da budu postavljeni kada vidim šta dečarci imaju da kažu. Možda će odmah da priznaju, pa će i presuda biti blaža.
Postoji njen rukopis koji je star tri godine i koji je ona neoprezno podelila na previše adresa i postoji ovaj zajednički roman u nastajanju koji se obilato reklamira na sve strane gde su mnogi detalji praktično identični.
Druga je priča, ali su preuzete cake i dosetke.
Ne vrujem da bi se to dobilo na sudu, čak ni u USA, ali zato ćemo ih izvrnuti moralnom ruglu jer je očigledno da je nekoliko stvari "pokupljeno".

Evo šta je autorka napisala na fejsu:

Leila Samarrai
sumnjam da mi je neko pokrao ideju za Rim. Roman je već na putu objavljivanja, tj biće na sajmu knjiga, a moj serijal je na pdf-u koji je uklonjen s neta. mnogi znaju za Rim, mnogobrojni svedoci koji su čitali "Bila jednom jedna republika" i ako bude bilo problema, da li neko od vas svedočiti da sam ja pisala isti (roman) još 2010? ja jesam bila neoprezna što sam izbacivala delove romana na net, ali mislim da ne treba da budem pokradena. ne mogu da kažem o kojem se romanu radi dok ne skupim sve činjenice. ovde nema Institucije za zaštitu intelektualne svojine, osim na papiru, ali krađe ideja su učestale i tu nema nikakve kontrole. Zamolila bih vlasnika Mreže kreativnih ljudi da postavi moj pdf 1. deo serijala koji je objavljen ponovo na internet, da bude dostupan svačijem oku. Hvala.

Koješta. Pući ću od smeha. Bože, Boban o intelektualnoj svojini Lejle Samaraj!   Gospođica fura gerilla marketing sa svojom PR, a Boban naseda jer nije čitao ni jedno ni drugo. Odgovorno kažem da ideje Layanicha potiču još od Keplera, kako bi to Libeat napisala, odnosno da su kliše o vremenskim putovanjima kako to mali Đokica zamišlja. Ako je pokrao Lejlu, onda je pokrao i sve bioskope B kategorije sa istom temom. Time se postavlja i pitanje koga je pokrala Lejla Samaraj.

E Scallope, ako je tako, onda se izjasni: Krade li Stipan od Leile ili Boban štiti svoje pulene?

Ako baš insistiraš, Stipane, na delu je provokacija u režiji PR gospođice Samaraj. A ti si rođen da se u takva sranja uvališ. 

Mala me mrzi i od nje sam nešto slično i očekivao, ali ne i od Bobana.

Pazi sad, jedan nije ni pogledao rukopis, a drugi ga nikada nije ni dobio, ali odgovorno tvrde da nema nikakve sličnosti.
A kao dokaz treba da čitamo hiljade strana njihovog palamuđenja.

Svojevremeno sam radio pripremu za štampu knjige "Smisao sličnosti u književnosti" gde je čovek na 600 strana razglabao o namernim i nenamernim preuzimanjima motiva i razrešenja u pisanju.
Nije to ništa posebno nelegalno i vrlo je teško za dokazivanje. Samo je jadno i nemaštovito.

Ajde Bobane, uporedi sad lepo dva rukopisa i ponovi još jednom da sam ukrao bilo šta od tvog pulena.

Sad pošto sam pogledao celu dokumentaciju predistorije odnosa Lejle i ovog dvojca, biram dve stvari: prvo, neću do te mere iznositi tuđ prljav veš u javnost i drugo, jedva čekam da budem tužen uz traženu odštetu od 10 miliona dinara.
Što se tiče eventualnog plagijatorstva, postoje neke dodirne tačke u odsevima ali to može da se brani kao normalna posledica komunikacije koja je tada postojala među njima.
Sličnost u nekim uporištima jeste prisutna i sasvim je sigurno da je Stipan preuzeo te ideje od Lejle, ali niko ništa ne može da uradi oko toga.

Svojevremeno sam putovao autobusom za Novi Sad sa Slobodanom Ćurčićem i ispričao mu jednu svoju ideju za SF roman. Nekoliko meseci kasnije Dnevnik je objavio njegov roman sa praktično identičnim konceptom.
Jebiga... 

drugim rečima, zaleteo si se, kenjao napamet, optuživao i vređao bez osnove, a sad - nema veze, šalili smo se, šta nam ko može... 

i tako odoše i poslednje krpice tvog kredebiliteta...

A kako možeš biti siguran da Leila nije preuzela ideje od Stipana?

Нема коментара: