среда, 10. април 2013.

Sedmi "Zecon" - kako je bilo

 Izvor:  Art-anima

Kako je bilo na ovogodišnjem, sedmom po redu, Festivalu fantastične književnosti "Zecon", možete pročitati u kratkom izveštaju, koji je za sajt Art-Anima, napisao organizator, Adnadin Jašarević. Uz tekst možete pogledati i nekoliko fotografija načinjenih u klubu Muzeja grada Zenice (prva) i u srednjovekovnom utvrđenju Vranduk.

7. festival Fantastične književnosti Tragovima bosanskog kraljevstva održan je u tvrđavi Vranduk...



Sjajno društvance iz Pazina, Beograda, Zenice, Sarajeva i Viteza  okupilo se oko kotlića u kojem se krčkao bosanski lonac… Tamara Lujak, Jasmina Hanjalić, Mirko Grdinić, Tihomir Jovanović, Marela Zdenac, predstavili su se kao autori priča u godišnjoj zbirci “Suze za Velosa”, a Tamara i kao autorica sjajne zbirke priča “Vilina planina”.

Festival je obogaćen prezentacijom srednjevjekovne muzike i kuhinje, te srednjevjekovniom trgovištem.







 Festival su otvorili načelnik grada Zenice Husejin Smajilović i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.


U okviru bogatog programa predstavljena je balkanska mitoantologija "Slavin poj", koju je uredio Ante Zirdum, te godišnje zbirke priča iz Pazina, “Psiho pita” i “Priče o vinu”. Koncert je održao ansambl Fugato, a slikarijama čija je glavna tema bio Vranduk, bavili su se klinci predvođeni Muhamedom Begićem.












Na repertoaru srednjevjekovne kuhinje, od 12. do 18. stoljeća, našli su se nezaobilazni ćevapi, burek, bosanski lonac, te teletina i jagnjetina po receptu starom 8 stoljeća... Upriličen je i streljački turnir, koliko da se osjeti dah srednejg vijeka u potpunosti... Svojim prisustvom počastvovo nas je i ministar za kulturu ZE-DO kantona Mirko Trifunović i stručno ocijenio kvalitete muzičke izvedbe ansambla Fugato i bosanskog lonca...

Нема коментара: