субота, 30. март 2013.

Sedmi Festival fantastične književnosti "Zecon" (05. i 06. april 2013)

Izvor :   Art Anima

Sedmo izdanje bosanskohercegovačkog festivala fantastične književnosti "Zecon", održaće se 05. i 06. aprila 2013. godine u Zenici pod nazivom "Tragovima bosanskog kraljevstva 2013".

Kao i svake godine, organizator festivala je Muzej grada Zenice, a program će se delom održati u prostorijama ove institucije, dok će se ostatak održati unutar zidina srednjovekovne tvrđave Vranduk.

Festival se otvara u petak u klubu muzeja u 13 časova predstavljanjem godišnjih zbirki priča "Suze za Velosa" (Zecon, BiH), "Psiho pita" (Istrakon, Hrvatska), "Priče o vinu" (Festival fantastične književnosti, Hrvatska), kao i predstavljanjem autorke kratkih priča Tamare Lujak (Srbija).

Drugog festivalskog dana, biće repriziran program prvog dana, s tim što će književni program biti obogaćen koncertom srednjovekovne muzike, ali i predstavljanjem kulinarskih specijaliteta iz istog perioda. Program počinje u 10 časova i traje do 17.



Godišnja festivalska zbirka "Suze za Velosa", koja će premijerno predstavljanje doživeti na otvaranju "Zecona", donosi dvadesetak odabranih priča o slovenskoj mitologiji, pristiglih na regionalni konkurs koji su organizatori festivala raspisali polovinom 2012. godine.

Zbirka sadrži sledeće priče: "Vilina planina" Tamare Lujak, "Suze za Velosa" Marele Zdenac, "Vilin pečat" Nikoline Ostojić, "Svebor i Vidna" Belinde Belovari, "Kradljivac lica" Katarine Skokin, "Kletva vile hridske" Jasmine Hanjalić, "Krinka Zmajeva sina" Mladena T. Vukovića, "Jarilov beg" Gorana Ćurčića, "Čekićem i pesmom" Adrijana Sarajlije, "Černobog" Tihomira Jovanovića, "Obale dunavske" Stevana Šarčevića, "Rujovit" Lidije Pavlović Grgić, "Kazna za Velosa" Mirka Grdinića, "Radgost i Marina sreća" Slavke Klikovac, "Todorovi jahači" Jagode Nikačević, "Perun i Vid" Tine Kurbalije Igrošanac, "Ekipa iz kraja" Uroša Antića, "Mjesečeva kći" Sande Hančević, "Priča o Ladi i Tihanu" Sovjete Grubešić, "Suze za Velosa" Jelene Štetić i "Paprat u ledu" Ive Pavlović.


Нема коментара: