среда, 13. јун 2012.

REČI U VREMENU - Treće poglavlje






Prvi dani ispunjeni su očajem i beznađem. Kergahten, naše selo, već bledi u sećanjima, izgnan neprestanim skrivanjem i postojanim kretanjem. Nema određenog plana. Putujemo i to je sve. Da smo samo naslućivali ono što nas je čekalo, možda bismo bili zadovoljniji neuznemirivanim napredovanjem. Gubim račun o dužini našeg putovanja kroz beskrajnu ravnicu, ponajviše zbog monotonog krajolika kojim neprestano prolazimo. Prve jasne slike vezane su za uspinjanje uz planinske prevoje. Prvih dana puta gubimo nekoliko teških ranjenika, ali ne susrećemo se ni sa kakvom pretnjom. Ali kako god zaspim vraća mi se uvek isti san : Pad, pad u rupu bez dna. Napušta me poslednji tračak jave, trzam se. Padam i nema oslonca i to traje, traje. Ima li dna? Traje. Ponor. Dole su stene. Iz noći u noć.

Prave nevolje počeše kad zalađosmo u visoko gorje. Iako je rano proleće, kola usecaju tragove u duboki snežni pokrivač. Guste sitne pahulje nošene vetrom, koji kao da nikada ne prestaje, zaklanjaju vidik i upadaju u oči. Hladnoća je nepodnošljiva i gotovo dva dana smo praćeni vejavicom. Kada mećava najzad prestaje, u početku nasumično i povremeno, a zatim sve češće i u sve većem broju, kroz gusto rastinje oko puta naziremo hitro promičuće sivkaste senke. Bandgoli divljaju, ali uprkos besnom lavežu sve se više pribijaju uz kola u pokretu. Ono što promiče kraj nas, naše životinje strahovito plaši. Uzaludni pokušaji ustreljivanja brzih uljeza samo pojačavaju naš nemir i do večeri niko ne uspeva da identifikuje tajanstvene pratioce. Tek kada smo se već ulogorili i kada je kroz tamu oko nas počelo odjekivati otegnuto zavijanje, stariji ratnici se dosetiše šta bi nepoznata pretnja mogla biti; bans taranti, užas severa.

I dalje naziremo hitre pokrete u tami, jasno razaznajemo škripanje snega pod moćnim šapama i krckanje granja pod krupnim telesima. Ipak, niko se ne usuđuje da napusti okrilje logorskih vatri od kojih zveri očito zaziru. Otac mi setno požele lepe snove kada se najzad uvlačim u džak za spavanje i dok tonem u san napola sam svestan da očeva krupna figura zakriljuje ulaz u šator i nazirem varničenje energetske palice. U toku noći budim se uznemiren urlanjem, režanjem, snažnim okidanjem samostrela, vrištanjem i pražnjenjima električnih palica.
Očeva nepokretna pojava na ulazu u šator me svaki put umiruje i neosetno ponovo tonem u snove. Tako prođe ta noć, istovetna kao i šest narednih.
Svako jutro nedostaje nekoliko bangdora, ali i poneki njihov vlasnik, a sneg je na mnogim mestima zamrljan krvlju. Sećam se prvog leša bans taranta koga ugledah. Zveri u velikoj meri liče na bangdole, pa me začudi tolika netrepeljivost između dva bliska životinjska soja.

Tek kada se niz planinske prevoje spustismo u niže predele bans taranti prestadoše da nas progone. Ponovo je proleće posvuda oko nas i nastavljamo putovanje vedrijeg srca. Kao da svi za trenutak zaboravljamo kako smo se ovde našli. Niko ne zna kuda idemo, ali dobro znamo da nemamo gde da se vratimo. Naselje je razoreno.

Uskoro postaje jasno da se naše putovanje odvija po zapuštenoj, ali vidljivoj, znalački urezanoj i temeljito izvedenoj cesti. Za dete poput mene to nikakvo čudo nije, ali odrasli sa nelagodom i u po glasa komentarisašu njeno postojanje. Uskoro razabrah da su put po kojem hodimo izgradili starosedeoci planete.

Opasnosti ravnice nisu ništa manje negoli u planinama, ali ovde skrivene i podmukle.Šesti dan brojimo četri sunarodnika manje. Umiru u napadima zmija i pod naletima insekata što navaljuju u rojevima.

Uskoro nas put dovodi do impresivnih ruševina kroz koje prolazimo gotovo čitav dan. Ruine kameno – čeličnih nastambi i ponegde ostaci čudesnih vozila i mehaničkih igračaka, delo su drevnog naroda. Radoznalost čiktaha nije ni izbliza zadovoljena kratkim i nevoljnim odgovorima roditelja. Mrmljaju nešto o životinjama i naglo postaju zaokupljeni zapregom. Pitam se zbog čega niko ne govori o domorodcima i o herojstvima koja su činjena u vreme rata protiv njih, kad su herojske sage iz zvezdanih vremena tako popularne?




Нема коментара: