среда, 20. јун 2012.

REČI U VREMENU - Dvanesto poglavlje




Nisam siguran šta se posle toga desilo. Mislim da mi je pozlilo, a Ke therr me je odvukla u jedan od podzemnih laguma. Dolazim sebi u čudesno očuvanoj podzemnoj prostoriji. Ležim na pomalo nezgrapnom ležaju, a neoštećeni zidovi se uzdižu oko mene, savršeno beli. Ispunjava je neobični nameštaj i treba neko vreme da napravim poređenje. U stvari analogija je potpuna, ali razlike su vidljive, što zbog razlike u kulturnim obrascima, tako i zbog različite biologije naših naroda. Ke therr se izvanredno snalazi u prostoriji, koja je zbog zatvorenosti naprosto konzervirana u stanju u kome je ostavljena za vreme povlačenja drevnog naroda.

Mučnina nestaje i povlačim khaanoorku ka izlazu, ali ona se uporno opire. Neko vreme se natežemo i najzad upotrebljavam šibu. Ke Therr se krajnje neobično ponaša. Niti popušta u opiranju, niti se prepušta grešnim zadovoljstvima. Na kraju odustajem i vraćam se neudobnom ležaju. Tonem u san. Ne znam koliko vremena provodim spavajući, ali kada se budim moje ljubimice nema. Zabrinut, izlazim i shvatam da se nalazim u beskrajnom lavirintu. Naše pribežište je izuzetak u očuvanosti, jer ostatak podzemnog zdanja je u jadnom stanju. Ruinirani hodnici, ukrštajući se međusobno, protežu se u nedogled i sa zebnjom shvatam da bi svaki odabrani pravac mogao biti pogrešan. Srećna okolnost je da imam dovoljno prisebnosti da se ne zaputim nekim od mračnih puteva, već se vraćam u odaju. Posle izvesnog vremena i Ke Therr dolazi i uprkos mojim zahtevima, ponovo odbija da napustimo skrovište. Vreme prolazi, monotonija me ubija. Ke Ther povremeno iščezava, pa se potom vraća, očito zabrinuta. Sve bi možda bilo manje dramatično da smo uza sebe imali ikakve rezerve. S vremena na vreme pokušavam da pokrenem svoju sapatnicu, ali ona je tvrdoglava. Ne uspevam da uvrebam trenutke njenih odlazaka, kako bih je pratio, a sam se ne usuđujem da zađem u lavirint. Na moje iznenađenje u jednom trenutku Ke therr otvara vrata i zastaje. Prilazim i shvatam da treba da uzjašem. Učinih to, pa krenusmo nepoznatim prostranstvom.

Ke Therrr vrlo samouvereno napreduje kroz zamršeni splet hodnika i ispočetka verujem da se krećemo ka izlazu. Zablude postajem svestan dok se počinjemo spuštati sve dublje u lagume. Stepenici kojim silazimo formirani su na neobičan način, očigledno za sasvim drugačije udove nego što su moji. Uprkos zebnji koju osećam, vođstvo prepuštam khaanoorki, koja sa postojanom sigurnošću napreduje ka nekom samo njome znanom cilju. U jednom trenutku zapažam čudnu podudarnost. Iako stepenište nije prilagođeno mojim udovima. više nego savršeno odgovara dugim udovima moje životinje. Konačno stižemo cilju i shvatam. Tu se nalazi jezerce bistre vode, a okolina vrvi životom. U neposrednoj blizini lovišta nalazi se prostorija, takođe očuvana, ali mnogo veća od one u kojoj smo prethodno obitavali. Njena oprema je mnogo komplikovanija i uprkos egzotičnog izgleda uređaja, shvatam da se nalazimo u nekoj vrsti kontrolne odaje. Ke Therr je odlučna da ostanemo i osećam da ne treba da joj se suprotstavljam.

Iako insistiram, životinja odbija da me izvede iz podzemlja. Gubim strpljenje i pokušavam samostalno da napustim skrovište. Uskoro shvatam da beznadežno lutam. Ko zna kako bi se ta moja avantura završila, da me Ke Therr nije pratila. Posle tog debakla prestajem da insistiram, osećajući da Ke Therr ima ozbiljnih razloga zbog kojih ne želi da izađe.

Vreme prolazi i više mi ne pada na pamet da napuštam sklonište. Proučavajući uređaje raspoređene unaokolo otkrivam da je drevni narod bio napredna vrsta. Uspevam da aktiviram osvetljenje i filtraciju vazduha. Napajanje na moje iznenađenje funkcioniše. Pretpostavljam da negde u podzemlju postoji neki neiscrpan, najverovatnije nuklearni izvor energije. Uskoro moje nasumično istraživanje kontrolnih tabli donosi par otkrića. Kao prvo, iz potpuno funkcionalnih slavina potekla je voda, a zatim uspevam da aktiviram i grejanje. Naravno sve što petljam po kontrolama redovno zapisujem.


Нема коментара: