недеља, 4. јул 2021.

Osvrt na zbirku priča ''VIVA LA REVOLUCIÓN''

 

Autor: Velibor Minašević

Stara priča koja kaže: Ako želite da upoznate motive i snagu pisca onda čitajte njegovu kratku
formu potvrđena je još jednom. Pred nama je jedna zbirka Stevanovih SF priča u kojima obrađuje razne teme, onima koju su čitali bar nešto od njega dobro poznate.

Čitalac nikako ne želi da se nađe na mestu nekog od glavnih junaka. Njegovi junaci retko kada prođu dobro u životu. Svetovi o kojima piše su distopijski, uništeni voljom čoveka, stranih osvajača ili prirode. Obrti su neočekivani i tanani, često ćete se vraćati unazad dok ne nađete detalj za koji mislite da vam je promakao.

Jedna od najčešćih tema jeste igranje sa vremenom. Ne igra se autor samo vremenom i vreme nekim od junaka, poigraće se i sa čitaocem. Putovanja na druge vremenske koordinate (‘’Opus 64’’, Zelenooka’’, ‘’A lepo su mi govorili’’, ‘’Proleće’’, ‘’Buđenje’’), u druge dimenzije (‘’Raskršće’’, ‘’Carstvo Venere’’) pokazuju svu apsurdnost pokušaja da se promeni sudbina, odnosno da li uklanjanje jednog zla može dovesti do još težih posledica, toliko da napravimo izmenu izmene istorije? (‘’Povratak u Berlin’’). Ko god je čitao serijal ‘’Sam ispod šljive’’, ‘’Dan posle kraja’’, Šejtanove senke’’ prepoznaće u pričama ideje realizovane u pomenutim romanima. Ovde imamo jedan mračni SF prožet crnim humorom(‘’Oktobar’’), erotikom, na momente i hororom. Junaci priča polno opšte na najneobičnijim o najmorbidnijim mestima, ponekad i van svoje volje.

Neke od priča su kritike ratova (‘’Jedini siguran put’’), imamo jednu mitološku fantaziju koja me najviše podseća na magijski realizam (‘’Dosadno popodne’’). ‘’Frekvencija’’ je primer kako se može uticati na psihu, dok je ‘’Tropikana’’ jedina priča koja je pravi akcioni triler i kritika haosa u kome se nalazi društvo u tranziciji.

Posebno su zanimljive priče u kome su društva visoko tehnološki razvijena ali je otuđenje čoveka od čoveka prisutno na svakom koraku. Da ni vrhunski razvoj medicine ni robotike ni svemirskih putovanja nisu idealni govore nam priče ‘’Zvezda severa’’, ‘’RX5’’, ‘’Odmetnik’’, ‘’Boginja mačkastih očiju’’, ‘’Idem kući’’, ‘’Dah lokomotive’’.

Priče ‘’Viva la revolucion’’, ‘’Obala’’, ‘’Groznica’’, ‘’Sa one strane reke’’, ‘’Zašto poštar mrzi kišu’’, ‘’Daničina ljubav’’ su klasične distopijske. Kako izgleda pogled na evolucija iz ugla vrste koja će morati da nestane ili se prilagodi govori nam priča ‘’Bol koju neće spoznati’’. Jedna od najintrigantnijih priča jeste ‘’Reči u vremenu’’, klasičan SF sa elementima distopije (čije?) u kojoj se sreću pripadnici tri vrste. U zavisnosti od toga kako protumačimo mesto dešavanja, najmanje je jedna alienska, to je ostavljeno čitaocu da zaključi.

Stevan nam u svojim pričama nudi jedan širok repertoar. Njegove priče su još jedan dokaz da kod nas postoji kvalitetan SF.





Нема коментара: