среда, 28. јун 2017.

"Dreaming" - PRIČE POPUT ŽIVOTNE POEME




Danijela MILOSAVLJEVIĆ

 "DREAMING"



Knjiga kratkih priča neobičnog imena „Dreaming“ literaturni je prvenac Danijele Milosavljević (1965,
Zrenjanin). Svoj naslov duguje prvoj priči u ovoj zbirci, duhu i filozofiji Aboridžina, izvornog naroda Australije, koji tvrde da se stvarni život zapravo nalazi u snovima. Da li je i spisateljičin stvarni život u snovima, odnosno u vremenu koje provodi u osmišljavanju i zapisivanju svojih priča?
„Odnos izmedju realnog i irealnog relativiziran je u pričama“ – Slavoljub Obradović, „Fantastično u pričama za decu Grigora Viteza“, „Delimično i književna fantastika, spoj snohvatica i onostranog sa stvarnim životom, odakle se onirička stvarnost pretače u čudnovate snove“, poput „Snevnika“ – Ljubomira Simovića, ili Sanovnika, u snu i izvan sna… Ukrštaju se talenat, fikcija, snovidjenja naše spisateljice, kroz onirička svedočenja.
"Ja sam kao kap lave i iskra u oku Velike ptice. Ogledam se u licu okeana, obojenog bojama života morskih bića i morskih trava...Ja sam reka. Natapam se  mirisima začina i vreve Bazara i utičem u more..." - napisala je Danijela.
Ko smo mi? Šta sanjamo? Da li su naši snovi životni? Treba li da budu? Zapisi koji šire poruku, prolazeći kroz Univerzum. Ljudi bi bili humaniji i bolji... barem za česticu peska "dosegnutog sa vrha Sveta", jer Danijela Milosavljević kaže:

"Sestrice mila, vidiš li me?
Setrice mila, čuješ li me?
Brate mili, jutro li je?
Sestrice mila, budna li si?
Brate mili, osećaš li?
....................................
Brate mili, gde li si?
..................................."
(priča "Hemus i Rodopi")


Emotivno i dirljivo! Eho lepote! Nemerljiva ljubav, izmedju brata i sestre, koju naša spisateljica iznjedrava putevima poetike (ne - proze), kroz senzibilnost, idući i napred i jako. Pri tome ispisuje svoju Životnu Poemu.
Čitajući priču „Umami“, u mislima mi se zadržava prijatan ukus. Znači, taj peti, najefektniji ukus, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog, koji je počastio poslasticama, koje se zovu Reči. Novorodjene reči! Reči logike. (Priča „Reči“). Iako je igra završena (priča „Avatar“), spisateljica nas pita da li želimo da igramo Višu (video) Igru, sa novim avatarom? Da/Ne?, jer avatar je inkarnacija Božanskog bića u nekom od oblika na Zemlji i doprinosi duhovnoj evoluciji i razvitku. Bog dolazi da usliši neku potrebu čovečanstva…
Priče oplemenjuju, oduhovljuju, u dosluhu su sa Božanstvima (Boginjom Lakšimi), šumskim vilama koje pevaju… “… plava da ti mir donese, smirenost i ozdravljenje…“ (iz priče „Vreme kad veverice piju čaj). Tajna ljubavi, izmedju bake i unuke, u bajci… bajalici…
Vanvremenske i ovovremenske priče, sa obiljem topline novih ideja, kroz Ulicu Zmaj Jovinu, u Novom Sadu – „Mama, da li znaš da ja tebe volim najvišena svetu. Volim te do neba i nazad. Ja tebe volim sa hemijskom, da se nikad ne izbriše…“ (iz priče „Filozofski razgovori“).
Desio se u pričama najlepši „kopreni dodir parisko plave po njihovoj unutrašnjosti… još jedan dodir…“ (iz priče „Akt“). Prasak ekspresije. Spisateljica slika i boji, sebi svojstvenim izrazima, po nepreglednim prostranstvima beline hartije, ukazujući na svoju veštinu i nebeske darove. U knjizi su Priče u Pričama, satkane od neobične predje refleksija. Ukupno dvadeset i šest.

„Velika je nesreća kad čovek ne zna šta hoće, a prava katastrofa, kad ne zna šta može.“ – Jovan Dučić.

Spisateljica zna i šta hoće i šta može. Poput raskriljenih krila ptice, nadvisila se i vinula put neba književnosti. Hrabro, zaobilazeći tmurne i tmaste oblake i oblačiće, koji su pred njom. Jer, „igla je došla do kraja ploče i vrtela se, vrtela se, vrtela…“ (iz priče „Slike sa izložbe“).
Danijela Milosavljević je staroslovenski vitez, ratnik, jaka osoba. Ovom knjigom prolazi kroz Veliku kraljevsku kapiju – Bogatirska vrata u Kijevu… kroz Kosmos, udvojivši svoje umeće stručnjaka za informacione tehnologije i spisateljice, koja je otelotvorenje obilja duhovne lepote…


Novi Sad,
25. april 2017.                                                 


Нема коментара: