субота, 10. мај 2014.

IZ RECENZIJE MILOŠA ŽIVANOVIĆA






Šarčevićeva vizija budućnosti je svet tamnih laguma naše apokaliptične današnjice i predstavlja svetlu tačku romana "Kaurinova kletva", svojevrsno zeleno svetlo, uz dobar rad na karakterizaciji ženskih junaka.
Žuto svetlo, ni napred-ni nazad ove šetnje je hvatanje u raskoraku između stila roto-romana i idejnih rešenja, koja su maštovitija od uobičajenih za palp.



Neke motive možemo posmatrati i kao omaž azijskoj mangi "Akira", odnosno, filmovima "Videodrom", "Robokap", "Tetsuo", "D.O.A" (konkretno, bolest i transformacija duha i tela jednog od likova). Drugi mogu biti inspirisani klasikom erotske književnosti "Priča o devojci O", te filmovima "Duhovi mrtvih" (Vadim) i "Prvi rez" (Riči), odnosno, pričom o Kaliguli i konju (pretvaranje ljudi u životinje, te u objekte sadističkog iživljavanja). 

Naravno, i da je podstaknut tuđim delima, Šarčević pre svega piše svojevrsni SMSF zasnovan na šetnji kroz srpsku stvarnost. Konkretno, ne treba mu veća inspiracija nego što je raspojanost narkotika, nasilja među maloletnicima, korumpiranog sistema i sve ostale nečistoće, koja se pokušava nalepiti na čoveka u prolazu svetom, slugom kanalizacije, ne obrnuto.


I da se podsetimo: 15. maja (četvrtak) u 19.00 časova, u beogradskom klubu "Leila Records and Books" (Kralja Petra 41), a pod sloganom "Kultura je zabavna", održaće se promocija romana "Kaurinova Kletva" Stevana Šarčevića, na kojoj će govoriti Tamara Lujak, Slobodan Škerović, Milica Joksimović i Stevan Šarčević kao autor romana.






Da publika ne zaspe potrudiće se muzički sastav "Srđan Radivojević trio", a za fotografije koje bi trebalo da dočaraju atmosferu romana pobrinuo se Branislav Filipović - Fili, poznatiji kao "Ruski Fotograf".


DOBRODOŠLI!




Нема коментара: