понедељак, 14. мај 2018.

VAŠARSKE, KARNEVALSKE I SABLAZNE PRIČE

 Dobro došli u vreme vašara i karnevala, u kojem ćete uprvo vi, čitaoci, biti glavni akteri. Vođeni maestralnom rukom korifeja, pratićete lance svoje neslobode i igrati u ritmu skrivenom u redovima priča „Sa druge strane noći“, psihodelično gubeći sebe.

Koncept prvog dela zbirke priča „Sa druge strane noći“ ispituje granice, koje kada se dostignu, pred čitaoca postavljaju odluku da li će se od doktora Džekila pretvoriti u gospodina Hajda ili se vratiti u sigurnu zonu življenja. Priče, po principu „toplo-hladno“, neguju, a zatim zadaju bol; od slika nevine realnosti do slika potpunog haosa prelazi se u trenutku.

„Najranije sećanje do koga mogu jasno dosegnuti odnosi se na prvomajske vašare i datira negde u moje najnežnije doba, kad sam mogao imati tek tri ili četiri godine. I dan danas mogu prizvati mirise šećerne vune i roštilja, te se jasno prisetiti bižuterije izložene po drečavo uređenim tezgama...“.

„Karusel sa okovanim mladićima se okreće i poskakuje sve gore i dole, a nekakvi ih majmuni jašu i podbadaju mamuzama,... Bombondžije pomahnitale, pena im na usta udara, pa razapeli po krstovima decu i šećerom ih namazali da odvlače zunzare od svojih tezgi.“

Scene potčinjenosti i zavisnosti, opisi ispunjenja grubih seksualnih maštarija, bol kao bol, ili bol koji oslobađa, predstavljaju lego kockice od kojih Šarčević gradi svoje priče. Kao u kući strave i užasa, čitaoci odlučuju da li će u užasu uživati ili uz vrisak napustiti mesto događanja.

Drugi deo knjige je novela. Sve majstorstvo Stevana Šarčeviča u stvaranju naučnofantastičnih priča, sa elementima horora i fantazije sadržani su u njima. Kao glavne aktere Šarčević je odabrao ženske likove, koje sprovodi kroz paralelne dimenzije, vodeći ih hodnicima iza čijih vrata se kriju novi svetovi. „Dimenzije po kojima duhovi čekaju na ponovno rađanje ili se oslobađaju kako bi se predali strastima bez obaveze da vode računa o svom privremenom telesnim obličju…“ vođeni „... sveštenicama koje poznaju tajne prolaska...“.

Mešaju se snovi i java, gde je bol stvaran, a događanja sa nestvarno stvarnim obrtima osnova konstrukcije cele priče. Između Nava i Java likovi slovenske mitologije i ilirske istorije i u ovoj knjizi nalaze svoje mesto, kao i u prethodnim Šarčevićevim delima. Kako se primičemo kraju, intenzitet priče raste, a borba ko će vladati a ko biti potčinjeni dostiže svoj vrhunac u finalu, a zatim karusel započinje svoj novi krug.

Dobro došli! Samo još večeras u vašem gradu osetite miris vašara i karnevala. Uživajte u sjaju šarenih lampiona, dok pratite muziku vergla kroz žamor nasmejanih lica, i ližete slatke i lepljive prste od šećerne pene. Kupujte, prodajte i jezdite na konjima karusela. A kad maske padnu? Iz mraka iza vas disaće neka čudna bića, dok vam se klovnovi budu unosili u lice svojim jezivim osmesima. Kuće straha postaće stvarnost, a divlje zveri krenuće u potragu za krvlju. U trenutku kada se budete zapitali da li je zlo koje vidite stvarno ili samo odraz vaše duše u nekom krivom ogledalu, tada ćete znati da ste upravo stupili na drugu stranu noći.


Novi Sad,

januar 2018.                                                                                             Danijela MILOSAVLJEVIĆ


Нема коментара: