недеља, 24. новембар 2013.

KLETVA - Osvrti

Kaurinova kletva iliti Legenda o ID-u  

Zamislite staklenu kuglu kako u laganim zamasima plovi oko Plave planete i prikuplja podsvjesne grozote svih živućih bića, pa ih onda dijeli "po zasluzi" herojima razigranih ljudskih drama praćenih erotikom, ljepotom, slabostima i zagonetkama. Osjetiti ćete se bespomoćno sa okusom meda ili žuči u ustima, ali s nepodijeljenom pažnjom u slasti čitanja romana koji sve to nosi u sebi. "Kaurinova kletva", prvi samostalni roman Stevana Šarčevića, ne prikazuje stvarnost, čak ni ono što bi stvarnost mogla biti, ali , kao i u svim njegovim djelima... bilo pričama ili pjesmama... probuđeni prednji režanj mozga govori vam da je u temelju svih tih grozomornosti i nastranosti... uvijek i jedino ljubav s velikim LJ. Ritam romana zavarava, od laganog gotovo uspavljujućeg početka do dijelova grube fantastike i pojačavanja tempa čitanja u isčekivanju finala ,koga čitatelj neće dobiti na pladnju.Mora proći sve tamne i svijetle točke romana upijajući beznadežnost,mučnost te radost, čulnost i snagu , da bi na kraju zavolio likove kao izdvojena brdašca u ravnici s kojih se vidi velikodušnost životnih prostranstava u daljini.

N.S.Grubešić


Nema se tu što zameriti. Bilo mi je zadovoljstvo. Ako smem primetiti, Vi ste daroviti u ovoj formi i stilu; imate vrlo istančan smisao za pritajeni humor, mistiku, napetost, lirska mesta, depresivne redove, sivilo... vrlo dobar, odmeren i umeren dijalog i, što je najbitnije – nema preopširnog opisa koji najčešće smara čitatelja.
Sve glave tj. delovi drže pažnju od početka do kraja. Jasan izraz i vrlo sugestivne slike. Opis jedne teške sudbine, hod po trnovitom putu, ali podignute glave, sa nadom u srcu – uvek dobro prolazi. Volim erotičnost koja se prožima kroz, takoreći, ceo roman. Svakog trenutka se očekuje ili priželjkuje da se glavna junakinja konačno upusti konkretnije...
Mada bih ja ubacio neku žešću erotsku scenu, gotovo pornografsku, bizarnu scenu ili nešto totalno nadrealno, kao u zoni sumraka (pa makar to bio i opis sna)... Imam utisak da bi se uklopilo. Svaka čast. Mislim da bi se mogao snimiti i neki filmčić, dramskog žanra sa nekim trilerskim elementima. A triler bez erotike gubi draž. No, dobro, idemo dalje.
Rukopis doista zaslužuje pažnju i objavljivanje, a moglo bi se i konkurisati za neku prestižnu književnu nagradu. Verujem da bi bila primećena od strane renomiranih književnih kritičara, ali mislim da Vam to i nije cilj niti svrha stvaranja. (A, i ne treba da bude).


F.D.Filip

Na pomolu je roman, koji će stati rame uz rame sa šljivom, i čak, gurnuti standarde toliko daleko, da će biti za mnoge previsoki! Uživaćete uz Kaurinovu kletvu, voleti je i mrzeti istovremeno! Iskreno preporučujem!

Lazar Janić

Ne da mi se sviđa nego je savršena. Preporučujem knjigu, svima koji vole da izađu malo iz svakodnevnog...

Milica Joksimović

FB stranica knjige je:

Roman je najavljen na sajtu izdavača:




Нема коментара: