среда, 16. мај 2012.

ČETIRI






1.

Motocikl nije baš najsretnije rešenje za duge zimske vožnje, ali nije video drugo rešenje. Vremena su se promenila, tradicija više nikoga ne impresionira. Protegnuvši utrnule udove, osmatra okolinu. Zastaje neodlučno, zatim čini prvi korak. Drugo stopalo kreće za prvim i koraci se nižu. Njegove oči primaju raskoš Grada. Budale nisu nikad shvatile.
Sve je novo, a ipak drevno. Belina ga udara i želi da oseti sneg pod stopalima. Skreće sa očišćene staze. Lepo ih je Jovan upozoravao.
Ne pripada ovamo. Uprkos tome njegova pojava ne izaziva uobičajeni prezir prema strancima. Neodredljivi osećaj drži gomilu podalje od čudno odevenog čoveka. Poznaju njegov beleg - iako toga nisu svesni.

2.

Hoda. Zatim se osvrće. Trag što ostavlja oštro je ucrtan. Nestaće sa prvim suncem, ili sa vejavicom. Pa ipak, haotičnošću kvari nesnosnu simetriju grada. Čuda su oduvek bila moguća.
Nekada je jahao belca pokraj brata tri. Na glavi nosio je venac, a u ruci luk.

Pohlepa ga je opet prizvala.

Pijavica prežderana kamatama i maržama lomi se o njega kao more o hridine i on nesmetano nastavlja. Slatke reči i velika obećanja donosi.
Prebogati gradovi bajkovitih izloga, slamovi prezrenih, rajska naselja - svuda će oberučke biti dočekan.

On je zavodnik.

Za njim dolaze i ostali.
Prvi za njim će sa riđeg motocikla zamahnuti sečivom.
Crni će Kawasaki doneti vagara da odmeri.

3.

Ne obazire se na razmicanje ljudi pretovarenih novogodišnjim raspoloženjem. Otkrovenje ih je na znak zveri u stihovima upozoravalo. Budale nisu nikad shvatile.
Praznik svetine ne zanima ga. Zna da dolazi njegov praznik. Svečanost što mu eonima izmiče.

4.

Tek poslednji od braće neće se prerušavati. Poslednja će na bledunjavom zelenku stići oluja koja će zbrisati pohlepni svet.

Poslednji će stići jedini imenovani brat.

Četvrti jahač.




 

Нема коментара: