среда, 5. јун 2013.

Održan Marsonikon, međunarodna SF konvencija









SLAVONSKI BROD-Održan Marsonikon, međunarodna SF konvencija
Jučer se u brodskoj tvrđavi održala 2. SF konvencija "Marsonikon". Glavna tema konvencije je "Drugi svjetovi" a među gostima posebno vrijedi istaknuti najvećeg SF pisca i promotora žanra u regiji, Zorana Živkovića - jedinog dobitnika "World Fantasy Award" van engleskog govornog područja. Zanimljiva predavanja na konvenciji su održali Leon Maglić, Marina Gojković, Ratko Martinović, Hrvoje Gažo, Jugoslav Gojković i Petar Bašić, U izložbenom djelu konvencije ljubitelji SF-a i Fantasya mogu razgledati naslovnice remek djela znanstvene fantastike, izložbe strip radova , kupiti najnovije izdanje „Marsonic 3“ časopisa, pogledati projekcije SF filmova i uspješnog serijala "Sakupljač" prvi puta u Slavonskom Brodu, izložbu Warhammer eksponata, a nakon zalaska Sunca posjetitelji imaju priliku promatrati zvijezde teleskopom.
- Astronomsko društvo GEA X ostvarila je onaj prvi poticaj osnivanje SF skupine Orion koja je postala jedna od glavnih aktivnosti društva, a koja je skupila na 2. regionalnoj konvenciji neke od najvećih bardova SF s područja bivše Jugoslavije i ovo je jedan vrhunski događaj ne samo za Slavonski Brod, nego i za regiju - rekao je Petar Bašić ispred astronomskog društva GEA X.
- Paluba 7 je jedan od suorganizatora konvencije. Odlučili smo se u Palubi 7 uključiti i prikazati nekoliko filmova, jer i filmska industrija je sastavni dio SF-a. Budući je ovo 2. konvencija tako ćemo i mi pprikazati nastavke nekih filmova i to Zvjezdane staze 2. dio, 2010. kao nastavak 2001. Odiseje u svemiru, a prikazat ćemo i seriju Sakupljač, djelo gospodina Živkovića koja će biti premijera, jer još nije prikazana nigdje u Hrvatskoj, rekao nam je Hrvoje Gažo, tajnik kino kluba "Paluba 7" i voditelj SF skupine "Orion" pri astronomskom društvu GEA X.
- Nastojimo propagirati književnu vrijednost žanru SF-a i trudimo se mlade ljude uvesti u žanr i razbiti predrasude koje ponekad postoje kao da se radi o malo kičastom žanru. U društvu se uglavnom okupljaju mladi ljudi, koji stvaraju, pišu i mi se trudimo poticati ih u tome. Glavni gosti su gospodin Zoran Živković koji trenutno predaje na Univerzitetu u Beogradu i radi se o jednom od osnivača znanstvene fantastike s područja bivše Jugoslavije i prvom privatnom izdavaču znanstvene fantastike u bivšoj državi. Gospodin Živković je napisao i enciklopediju SF-a, četvrtu takvu u svijetu i doista se radi o najvećem imenu SF-a s ovih prostora. Drugi gost je gospodin Damir Mikuličić, vlasnik izdavačke kuće "izvori", izdavač ne samo znanstvene fantastike, nego i znanosti i jedan je i od pokretača SF časopisa "Sirius". Zadovoljni smo što nam uvaženi gosti dolaze u Brod jer u zadnje vrijeme i ne gostuju toliko i o ovome se priča u krugovima SF-a, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, rekao nam je urednik časopisa "Marsonic" Leon Maglić.
/ebrod/


Нема коментара: