недеља, 10. јун 2012.

POSLEDNJA LUNOVA AVANTURA Finale




- Šah-šeh-šuh – Odjeknu zadovoljni Semov uzvik propraćen žestokim udarcem skakača po šahovskoj ploči. Od događaja u “Iskušenju” prošlo je godinu dana i dva prijatelja su pod budnom paskom Brende i Džejn.

- Mat ! - Pozicija crnog lovca je očito promakla krupnome starcu, što Lun spretno koristi. Pomeri naočare sa vrha nosa i ispravi se u pletenoj stolici postavljenoj u udobnoj bašti povelikog dvorišta. Po zadahu Temze zna da je proleće u zenitu, i bogato rastinje prijatno miriše.

- Ma... ma... to je... podlo... sto mu pokvarenih jamajčanskih pirata! - Lun zamišljeno posmatra starog prijatelja. Otkad ga Džejn ljubomorno nadgleda ne usuđuje se da govori o nedavnim strašnim događajima.

- Znaš li, Seme, od koga sam juče dobio razglednicu? - zapita Lun odsutno.

- Ma... otkud taj lovac? - Sem se nikako ne miri sa porazom.

- Od doktora Vilhelma Štrausa. - Ignoriše Lun njegovo negodovanje.

- Opa! Baš si ga inspirisao, sto mu barakuda! - zabezeknu se Sem.

- Izgleda da me zbog nečega poštuje. Javio se iz Hjustona. Tamo sada za Nasu vodi neka medicinska istraživanja.- zaključi Lun.

- Hmm. Vojska nije sklona da u javnim suđenjima otkriva stvari – reče Sem

- Nije samo to, Seme. Upadljivo izbegava da govori o onome što tamo radi. Uostalom, znaš li koji je danas datum. - naglo se upilji Semu u oči.

- Datum? Pa... Hiljadu mu sirena! Trideseti april! - povezuje Sem.

- Da. Noćas je godišnjica onog užasa. Nikada nije razjašnjeno šta se desilo sa helikopterom u kome su se nalazili Braun, Majnard i Falkon, a što je još važnije u kome se nalazio i Alfa mužjak. Zar iko normalan može da poveruje da helikopter može promaći u vazdušnom prostoru koji je pod kontrolom Američkih nosača aviona? - zapita se Lun.

- Misliš da su ih oborili? - zapita ga Sem.

- Ne. Leteli su u pravcu Montenegra, a oni imaju profesionalnu civilnu kontrolu leta. Pad helikoptera bi bio primećen. - u to je siguran.

- Na šta ciljaš, sto mu obešenih gusara? - dvoumi se Sem.

- Mislim da su ih prinudili na spuštanje. Siguran sam da je alfa mužjak opet u rukama Pentagona, ali sada bez posrednika. Eto šta mislim! - zaključi on

- Mračne misli... Ne planiraš valjda novu misiju? Brenda... - strese se Sem

- Ne brini. Džejn je još gora. Najzad, postoje i drugi koji bi trebalo da se zabrinu oko tajnih eksperimenata. Šta je sa nevladinim organizacijama?

- Pa, Donalde, novi vek od koga se tako mnogo očekivalo ispade mnogo mračniji nego što smo mislili, hiljadu mu okeanskih tajfuna.

- Uostalom, lično sam uveren da su ona tri gangstera likvidirana. Zašto bi ih Pentagon zadržao? Moram da te podsetim da sam se u stvari zbog njih upleo u sve te jezive stvari.-Mobilni telefon na stolu zapiskuta i Lun diže spravu. Sem posmatra kako mu se izraz lica menja i postaje sve napetiji. Kad je spustio aparat, njegova odsutnost postaje neizdrživa. Najzad Sem prasnu.

- Aaa...nećeš, ne bez mene! - Lun podiže pogled i osmehuje se omatorelom morskom vuku. Da, možda njih dvojica neće još dugo poživeti, ali prepustiti sudbinu sveta amaterima...

E, to ne može da dozvoli!



Нема коментара: