четвртак, 29. јун 2023.

SA DRUGE STRANE NOĆI - FINALIZIRANJE

 

Po svetu kojim vladaju mračni gospodari, svetu u kome život i smrt pojedinca zavisi od hira moćnika iz senke, po tom i takvom svetu hodaju zveri u ljudskom obliku tragajući za neiskusnima i naivnima.

A Možda ti naivni i neiskusni likovi u stvari očajnički traže svoje gospodare? Ko bi to zaista mogao znati?

Zajvaljujući Dejanu Sklizoviću, koji je znalački probrao moje najmračnije priče, a koje se dodiruju upravo s ovom tematikom, nastao je izbor koji vam se upravo nalazi u rukama.

Sve priče u ovoj zbirci su i ranije već objavljivane, evo tačno i gde.

Svetlana“, „Kako sam ubio ljubav“, 2013

Crtica o nadvožnjaku i jednoj ljubavi u Čantaviru“, „UBIQ 31“, 2023

Brutto cane“, „Čovek bez osobina“, 2016

Igre koje smo voleli“, „UBIQ 30“, 2022

Morski prolaz“, „Regia Fantastica 6“, 2020

Zavisnost“, „West Herzegowina Fest No.14“, 2016

Prva bol“, „ Marsonic broj 20“, 2021

Gospodari snova“, „UBIQ 22“, 2018

Neočekivana gozba“, „Marsonic 15“, 2019

Mada ovako provučene kroz prizmu susreta sa natprirodnim silama i pojavama storije iz ove knjige pripadaju žanru fantastike, uglavnom se radnja ipak zasniva na sasvim realnim događajima do kojih sam došao kroz razgovore sa poznanicima ili sam za njih saznao iz novinskih članaka i to svemu daje još oporiji ton.

Brutalnost odnosa među junacima ovih priča gotovo je nepodnošljiva, ali takvi su i životi kojima živimo, bar po mom skromnom mišljenju. Svet u kome se nalazimo je u večitom previranju i u večitom čekanju boljega sutra koje nikada neće doći.

Nasilnicima, kao glavnim protagonistima ovih priča, nije dovoljno da povrede svoju žrtvu, ne, oni se trude da njihov plen sam poželi da uživa u mukama koje su im namenili, da ih kao poslušne lutkice za zabavu iščekuju tamo gde su to oni odredili i to sa sladostrašćem i nasladom. Samo tako je krug kompletan, samo na taj način život ima svrhu. Kao što jednom neko reče, ili si igrač, ili si igračka. Po mom dubokom uverenju niti postoji treća uloga, niti smo mi oni koji je određujemo. Postoji nešto iznad nas, neko ko promišljeno pomera figure po šahovskoj tabli koju nazivamo našim životima.

Pa, skinite te ružičaste naočare i dobrodošli u naš svakodnevni pakao.

Nadam se da ćete uživati.







Нема коментара: