субота, 15. септембар 2018.

KAKO UPOKOJITI SEBE SAMOG? – “HORIZONTI STVARNOSTI – SMRT FENIKSA”

Jeste li ikada čuli za Youngov eksperiment sa elektronima i dva proreza? I kakve to veze ima sa tranzicionim gubitnikom koji u Beogradu životari i konstantno se napija na samoj ivici egzistencije?
Možda bi preciznije pitanje bilo: da li je njegov život mogao biti drugačiji da je u nekom trenutku svog života doneo drugačije odluke?
Trenutna scena srpske fantastike uglavnom se oslanja na epsku i folklornu fantastiku, sa povremenim izletima u horor i mekše varijante SciFi – ja, pa je pojava knjige “Horizonti stvarnosti – Smrt Feniksa”  Nebojše Stamenkovića, kao predstavnika tvrde Kempbelovske naučne fantastike, vrlo ugodno iznenađenje za sve ljubitelje ovog žanra. S obzirom da je Nebojša Stamenković diplomirao na odseku za tehničku fiziku elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, izuzetno je kvalifikovan da postavlja škakljiva pitanja, što u ovom svom romanu i čini.
Fabula romana se oslanja na eksperiment Thomasa Younga koji je krajem 18. veka urađen pomoću snopa svetlosti i dva proreza. Posle prolaska kroz dva proreza nastala su dva snopa koherentne svetlosti koji međusobno intereaguju. Tamo gde su zraci bili u kontra fazi, oni su se poništavali, a gde su bili u fazi, pojačavali su se.
Šta ako postoji bezbroj univerzuma koji se međusobno prožimaju i ako u svakom od njih postoji jedno JA? Šta ako je svako od tih JA poput elektrona napravilo nasumičnu raspodelu birajući jedan ili drugi prorez za prolaz, samo što se to dešavalo stotinama i hiljadama puta u toku egzistencije? I šta ako je svaki pripadnik tih i takvih paralelnih univerzuma isto tako pravio drugačije izbore? Da li bi ti svetovi bili isti?
Ne to su različiti svetovi i to u varijantama od savršene utopije pa do svih vrsta i podvrsta paklenih muka i nesreće.
Međutim, nije to pitanje  koje Nebojša postavlja u svom delu.
Ne.
Pitanje koje se tu postavlja odnosi se na interferenciju, odnosno interakciju.
Šta ako je u nekom od tih svetova nauka dovoljno uznapredovala da nađe prolaz kroz multiverzum? I još gore – šta ako se taj i takav pronalazak zloupotrebi? Šta ako se pronađe uređaj koji će vas preko dimenzionog ponora postaviti u kontra fazu i poništiti vas, a vašu životnu energiju postaviti u fazu sa vašim vampirskim JA i pojačati njegovu energiju?
Dobro se čuvajte ako naglo počnete da gubite težinu i preko Fejsbuka počnu u vas da se zaljubljuju nepoznate lepotice, a očaravajuće damice vam popadaju u naručje iako su vas sve dotad i prosečne žene izbegavale! Okružite se faradejevim kavezom, makar ga i skrpili od priručnog materijala i ne mrdajte iz njega!
Vaše zlokobno JA iz druge dimenzije se ustremilo na vas i vašu životnu energiju. Samo jedan je način da mu se oduprete!
Pitate se kako, zar ne?
Jednostavno je.
Pažljivo pročitajte “Horizonti stvarnosti – Smrt Feniksa” i bićete spremni za okršaj!

Нема коментара: