Koliko su knjige i poezija na ceni u našem narodu, da su ljudi svojim telima spremni da brane pisanu reč, pokazalo se na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga.
Na dva štanda, jedan do drugog, prema planu je u utorak, nešto iza 17 časova, trebalo daistovremeno budu održane promocije pesničkih knjiga. Međutim, pasionirana publika dvoje poeta nije imala strpljenja za konkurenciju, tako da je došlo do huškanja i ćuškanja, pa je morala da reaguje i policija.
Šta se u stvari dogodilo? U zakazano vreme počele su dve promocije, na štandu Udruženja pisaca “Poeta” i onom izdavačke kuće “Nova Poetika”.
Na prvom je svoju zbirku poezije “Oči govore” trebalo da predstavi pesnikinja Gordana Ana Dabić, a na drugom uspešni internacionalni flautista Dragan Karolić svoje autobiografsko izdanje “Memoari jednog gay muzičara”.
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Čim je program krenuo, govornici su mikrofonima pokušali međusobno da se nadglasaju, uz navijanje i dobacivanja sa strane. Očevici kažu da su pale i teže reči, poletele plastične čaše, pa su čak i jedne naočare za vid završile na podu.
Ozbiljniji fizički obračun sprečila je policija, koja se relativno brzo pojavila na mestu književnog okršaja.
- Problem je nastao zbog toga što su se dva ozvučenja nadjačavala i posetioci su počeli da se svađaju i koškaju. Nažalost, zbog ovog incidenta bili smo primorani da promociju jedinog ovdašnjeg gej pesnika prekinemo petanestak minuta pre kraja – kaže za Telegraf, Lazar Janić, programski urednik izdavačke kuće “Nova poetika”.
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Da u svetu književnosti strasti i nadahnuća neretko nadvladavaju sujeta i netrpeljivost dokaz je još jedan ozbiljan verbalni sukob koji se na Sajmu, u hali Borislav Pekić u ponedeljak, zbio između popularnog subotičkog pisca i blogera Slobodana Vladušića i književnog kritičara Gorana Lazičića.
Prema rečima Vuleta Žurića, predsednika Srpskog književnog društva, do nesuglasica je došlo između dvojice zakletih intelektualnih suparnika, na tribini “Politika Itake” održanoj u čast 120 godina od rođenja Milša Crnjanskog.
- Njih dvojica imali su nastavak svoje davno započete žustre polemike, što nije nimalo neuobičajeno na domaćoj književnoj sceni. Srećom, sve se završilo samo na teškim rečima. Jedina posledica koja je ostala jeste gorak ukus u ustima svih koji su ovom verbalnom sukobu prusustvovali – objašnjava Žurić za Telegraf.