четвртак, 30. јул 2015.

NOVE KNJIGE U "KNJIŽARI S"

Vladimir Zavadovski - ŽENSKI HOROSKOP


Na koliko različitih načina se može manifestovati čuvena ženska tajanstvenost? Prema astrologiji - na dvanaest, po jedan za svaki od dvanaest Zodijačkih znakova. Svakom muškarcu ova knjiga stoga može poslužiti kao toliko neophodan vodič kroz karakter različitih tipova žena, a svakoj ženi dragocenu priliku da možda malo bolje upozna sebe i, što će za nju verovatno biti od podjednake važnosti, da malo pomnije prouči i upozna sopstvenu konkurenciju.



400 dinara



Živojin Inić - KNJIGA O SPARTAKU 1945-1997

Tvrd povez, latinica, bogato ilustrovano, 260 strana.
- PROTOKOLARNI DEO
- GRAD, JEZERO, KORENI
- S. D. SPARTAK
- ZLATNO DOBA (1945-1958)
- TUMARANJA (1958-1973)
- PONORI (1973-1979)
- HOMOGENIZACIJA (1979-1990)
- SANKCIJE (1990-1997)
- STATISTIČKI DEO ( MEĐUNARODNE, PRIJATELJSKE, KUP UTAKMICE )
- PREGNUĆA
- NEIMARI (FUDBALSKI VELIKANI I ŠKOLA FUDBALA)
- SPARTAK - NOVE GENERACIJE
- ABECEDNIK, POGOVOR, SADRŽAJ I IMPRESUM


750 dinara







Marko Peić, Grgo Bačlija - IMENOSLOV BAČKIH BUNJEVACA



Imenoslov bačkih Bunjevaca jedan je od retkih priloga istraživanju srpsko-hrvatskih onomastičkih sistema u kojima se aktuelne prilike razmatraju i u dubljoj istorijskoj perspektivi. Na osnovu starih matičnih knjiga i opsežnih štampanih izvora autori su sabrali bogat spisak prezimena i imena kod bačkih Bunjevaca na prostoru koji je grubo omeđen linijom Sombor-Subotica-Baja. Njihova istraživanja obuhvatila su 76 bunjevačkih naselja u toj zoni i na osnovu njih može se pratiti istorijska sudbina i katoličkog i pravoslavnog življa u dodiru sa mađarskom kulturom i civilizacijom. Pokazuje se, naime, da u mnogima od naznačenih mesta danas nema Bunjevaca, ali su njihova prezimena često sačuvana kao elemenat mađarskog onomastičkog sistema, što znači da su tamo Bunjevci potpuno pomađareni.

Takva su prezimena u ovoj knjizi data u onom obliku u kome su se našla u pisanim izvorima, a današnji njihov lik, s oznakom akcenta, dat je samo za ona mesta u kojima prezime i danas postoji (u rečniku to je označeno polumasnom skraćenicom mesta). Pri tom su u zagradama iza imena mesta naznačene i godine prvog i poslednjeg pomena nestalih prezimena, a za ona koja i danas postoje naznačena je samo godina prvog pomena. Time se, razume se - samo relativno, može pratiti proces nestajanja slovenskog življa u mađarskom okruženju, a daljim istraživanjima slika koja se ovde donosi moći će se upotpunjavati i u mnogim pojedinostima preciznije određivati. Posebno je, pri tom, zanimljivo ukazati na činjenicu da su mnoga današnja bunjevačka prezimena obična na mnogim delovima srpskohrvatskog etnojezičkog prostora, što može svedočiti i o poreklu mnogih bunjevačkih porodica i o mehanizmima uobličavanja bunjevačkog etničkog i govornog kompleksa. Stoga valja očekivati s posebnim interesovanjem rezultate sličnih istraživanja matičnih knjiga i drugih izvora koji se tiču pravoslavnog življa na tim prostorima.



750 dinara



Dragica S. Ivanović - OSNOVI GRAMATIKE SRPSKOG JEZIKA I TEORIJE KNJIŽEVNOSTI



Izdavač: Alba Graeca Book









200 dinara






Boris Zavadovski - ISTORIJA SRBA






ZABOR 2009
Meki povez
176 strana
12cm
Mali format




100 Dinara




Нема коментара: