субота, 24. август 2013.

O NAMA I O VAMA






Zoran Užarević, Žica, Nova Poetika, 2013




Žica, u smislu žičane ograde, oduvek je bila simbol razdvajanja i odvajanja. Najimpresivniji i najpotresniji prizori žice su oni ovekovečeni po nacističkim koncentracionim logorima, no svaki prizor odvajanja neke grupe, samo zato što su drugačiji od „Nas“, nije ni malo lepši.

Kratki roman „Žica“, pisan u dnevničkoj formi, uz pravilno raspoređene digresije i reminiscencije, mračno je štivo autobiografskog karaktera. Užarević je ovde do bola verno opisao svoj boravak u duševnoj bolnici i u zavodu za odvikavanje od zavisnosti, ali kroz prisećanja doziva i događaje koji su ga do tog užasa doveli.


Ko od nas ponekad ne popije po koju čašicu? Priznajmo, većina povremeno zna i da pretera, nije li tako? I ko od nas može da se zakune da neće jednog dana, poražen od sopstvenog života, pobeći u slatku omamljenost kad stvarnost postane nepodnošljiva? A stvarnost aktera ove knjige je stigla u ćorsokak i život ga je priterao uza zid. Udarac za udarcem, nevolja za nevoljom, malo po malo, nagrizli su čoveka, prepunog života i poleta, do tačke kad nije bilo druge nego se dobrovoljno podvrgnuti lečenju na psihijatriji.

Užarević je talentovan pripovedač modernog izraza i kroz njegove reči prosto možemo omirisati jedinstveni smrad znoja, urina i hemikalija, osetiti očaj pacijenata i videti aveti pretrpane drogama kako lelujaju duž teskobnih hodnika ustanove.

Kliniku "Sveti Vračevi“ autor posmatra iznutra, očima pacijenta. Medicinski tehničari i sestrice su pretežno nezainteresovani za svoje štićenike u skali od stava „ja radim svoj posao“, pa sve do otvorene brutalnosti i siledžijstva. Lekari su uglavnom nadmeni, skloni generalizovanju pacijenata i pretrpavanju bolesnika neodmerenim količinama sedativa i antidepresiva, a ljudi koji ih posmatraju sa one strane ograde, grubi su i nemilosrdni...

Spektar likova koji defiluje po „Svetim Vračevima“ je živopisan i nesrećan. Počevši od Vanje, narkomana koji guta sve ostatke terapije svojih sapatnika, jer ne uspeva da savlada svoju zavisnost, preko bivših ratnika, pesnika, naučnika i biznismena, svi su svojevrsne, vrlo zanimljive ličnosti, povezane jednom jedinom neumoljivom karakteristikom: nisu uspeli da se pomire sa sopstvenom sudbinom. U delo su uvrštene orginalne ispovesti, pesme i priče nekih pacijenata, što daje nove nijanse i inače zanimljivoj menažeriji „iza žice“. Posebno je potresna scena smrt matorog Ciganina do koje dovodi užasavajuća nezainteresovanost medicinskog osoblja. Međutim, autorove digresije nas navode na zaključak da je to samo logičan kraj njegovog života, krajnje neinteresantnog svakome osim njemu.

Iako se često, kao lajtmotiv, kroz roman provlači teza da je žica relativna ograda i da svako može da se nađe iza nje, taj stav se posebno kristalizuje kroz lik Monike, higijeničarke (tačnije spremačice) u klinici "Sveti Vračevi“. Svakodnevno suočena, s jedne strane sa ispovestima pacijenata, a sa druge nepodnošljivom situacijom kod kuće, ona „za svaki slučaj“ rezerviše sebi krevet na ženskom odeljenju.
Pa opet, koliko god zastrašujuće čitaocu delovali prizori „iza žice“, kraj pripovesti još je gori. Glavni akter je izlečen, da bi se, otpušten iz bolnice vratio svom starom životu, koji u međuvremenu nije postao nimalo prijatniji. Dočekuje ga ista atmosfera koja ga je do bolnice i dovela. Sam autor najbolje opisuje svoje impresije ovako: „ Prvi put u životu ne znam na koju stranu da krenem. Svugde slepa ulica, zid. Ne mogu kroz njega, trezan sam.“

Dakle, uzmite i pročitajte ovu knjigu, kako biste iz prve ruke saznali kako je „iza žice“. Nikad se ne zna kad će vam ustrebati, jer, kako Zoran Užarević to lepo kaže: „Možda vam se javi dilema gdje vam je mesto, sa koje strane žice. Možda su strane u egalu, pa malo i cvikam da ova žica ne izgubi smisao. Ko je sa koje strane? Gde je više slučajeva? Možda nikad i neću saznati, a i nije mi nešto ni važno. Kao da ću biti nešto pametniji ako saznam. Vi se sami razvrstavajte gdje će ko, samo da vas upozorim da je nas iz dana u dan sve više, sve smo brojniji, a mesta gotovo da nema. Rezervišite svoje mesto na vreme, jer će nas vrlo brzo biti više unutra nego vani.


Нема коментара: